ua en ru

Сланцева революція в США завершується, - Медведчук

Сланцева революція в США завершується. Про це пише у своєму блозі лідер громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук

"Якщо в 2008 р. газові свердловини в країні бурили 1450 бурових, то минулого року їх було лише 660. А наприкінці травня поточного року їх число зменшилося до 345, що відповідає рівню 1998 р. Це означає, що кількість видобутого газу різко знизиться і Америка чи не перетвориться на світового експортера цього палива, як стали пророкувати, - пише Медведчук. - Адже між кількістю свердловин і видобутком сланцевого газу існує куди більш жорстка залежність, ніж у випадку з традиційним газом. Так, на великих родовищах традиційного газу свердловини можуть працювати протягом декількох десятиліть, а продуктивність сланцевої свердловини знижується на 80-90% вже за два роки. Отже, щоб підтримувати видобуток, потрібно постійно бурити нові свердловини".

Медведчук констатує, що така ж доля, безсумнівно, чекає і українську сланцеву "революцію". "Тільки непоправної шкоди для екології у нас все одно буде набагато більше. Адже, по-перше, свердловини будуть бурити не в преріях Техасу, а в густонаселених районах з і так неблагополучної екологією. По-друге, робити це будуть американці не на своїй землі , а на чужій, доля якої їм глибоко байдужа ", - пише Медведчук.