ua en ru

Помер останній лідер соціалістичної Польщі Войцех Ярузельський

Помер останній лідер соціалістичної Польщі Войцех Ярузельський, повідомляє Gazeta Wyborcza. Йому було 90 років.

Помер останній лідер соціалістичної Польщі Войцех Ярузельський (на фото), повідомляє Gazeta Wyborcza. Йому було 90 років. Ярузельський залишався останнім з керівників соціалістичних країн Східної Європи початку 1980-х років.

В середині травня 2014 р. генерал Ярузельський переніс інсульт і був госпитазилирован в нейрологическое відділення госпіталю Військово-медичного інституту. Політик мав проблеми зі здоров'ям довгий час, однак ще 9 травня його стан оцінювався лікарями як задовільний. Медики збиралися виписати генерала додому з лікарні, де він перебував після перенесеної урологічної операції.

Ярузельський народився 6 червня 1923 р. у польському селі Курув у дворянській родині. У 1939 р. його сім'я переїхала до Литви, а після приєднання Прибалтики до СРСР була арештована і заслана в Сибір. Батько Ярузельського був відправлений до табору в Красноярському краї, а Войцех з матір'ю і сестрою жив в алтайському селі Турочак і працював на лісоповалі, де отримав снігову сліпоту.

У 1943 р. Ярузельський вступив в 1-ю польську піхотну дивізію ім. Тадеуша Костюшка, сформовану на території СРСР. У тому ж році він закінчив Рязанське піхотне училище. До кінця Великої Вітчизняної війни він став помічником начальника штабу 5-го піхотного полку з розвідки 2-1 Варшавської піхотної дивізії ім. Генрика Домбровського.

Ярузельський брав участь у військових операціях на Віслі, на Магнушевський плацдармі, у визволенні Варшави, штурмі Поморського валу, в боях на Балтійському узбережжі, Одеру і Ельби. За відвагу в боях він був нагороджений багатьма польськими бойовими медалями і орденами, в тому числі вищої військової нагородою Польщі - орденом "Virtuti Militari".