ua en ru

Скільки коштують квартири в Києві

У 2014 році на тлі істотного зниження купівельної спроможності українців і стрімкого падіння курсу гривні, квадратні метри в Києві стали без перебільшення "золотими".

У 2014 році на тлі істотного зниження купівельної спроможності українців і стрімкого падіння курсу гривні, квадратні метри в Києві стали без перебільшення "золотими".

За даними Консалтингової компанії UTG, середня ціна "квадрата" на первинному ринку столиці в гривнях за рік піднялася на 20% - до 16 480 грн. Доларові ціни через обмінного курсу знизилися на 39% - до $1045 за квадратний метр, що майже порівнянно з гривневими аналогом.

У розрізі класів, середні ціни на початок 2015 становили: 11 398 грн за 1 м 2 в класі "економ", 19 523 грн за "квадрат" у класі "комфорт" і 28 981 грн/м 2 в бізнес-класі.

Ті, хто міг собі дозволити купити житло в минулому році, обирали квартири в новобудовах.

А ось на "вторинці" ціни підскочили майже в 2 рази - середня вартість квадратного метра становить близько 28 тис. грн. У доларовому еквіваленті на вторинному ринку житло хоч і подешевшало, але ціни залишаються істотно вище, ніж на "первинці" - $1772 за 1 м2 . Ті ж, хто міг собі дозволити купити житло в минулому році, в основному обирали квартири в новобудовах.

"Спостерігалося переорієнтування покупців на ринок первинного житла, чому сприяло зростання довіри населення до новобудов завдяки якісним змінам на ринку девелопменту житлової нерухомості. При цьому, як і раніше, переважає бажання покупки житла в новобудовах з високим ступенем готовності", - говорять експерти UTG.

В умовах кризи, українці майже відмовилися від ідеї брати житло у кредит . В минулому році більше половини угод було здійснено без залучення позикових коштів, 45% квартир купили в розстрочку, і тільки 2% бажаючих придбати житло використовували для цього кредитні кошти.

Суттєвого зниження вартості житла в 2015 році чекати не варто.

Що ж стосується собівартості будівництва, то за підрахунками експертів, вона залишається майже в 2 рази нижче ціни продажу. "Середня вартість квадратного метра житла в Києві до 2015 року буде в середньому 5,5-6 тисяч гривень", - говорить Ганна Іскіердо, директор компанії "АИММ-ГРУП".

За її словами, забудовники знайшли формулу стабілізації вартості будівництва, мінімально залежить від коливань курсу валют. Проте, суттєвого зниження вартості житла у зв'язку з цим у 2015 році чекати не варто.
За матеріалами: СЬОГОДНІ