ua en ru

Знижка на російський газ у IV кварталі може скласти 30-40 дол., - Демчишин

Знижка на російський газ у IV кварталі може скласти 30-40 дол., - Демчишин Фото: Володимир Демчишин

Глава Міненерго розповіло про економічно обґрунтовану ціну палива з РФ

Ціна російського газу для України в четвертому кварталі 2015 р. складе близько 250 дол., проте Київ може претендувати на знижку щонайменше у 30-40 дол. Про це заявив міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин в ефірі "5 каналу".

За словами Демчишина, Україна має шанс відстоювати свою ціну блакитного палива завдяки реверсному потоку.

"Ціна, за якою ми можемо купувати з Росії газ у 4-му кварталі, без знижок буде десь на рівні 250 дол. До цього були різні знижки. Але наша можливість не купувати у них ("Газпрому", - ред.) газ, маючи реверсний потік, дає їм розуміння того, що ми будемо відстоювати свої інтереси, ми не змушені купувати за будь-якою ціною. Ціна, за якою ми готові купувати, повинна бути об'єктивною, обґрунтованою та вигідною для нас", - зазначив глава Міненерго.

Як додав Демчишин, економічно обґрунтована знижка для України - не менше 30-40 дол.

"У 3-му кварталі вони ("Газпром", - ред.) запропонували 40 дол. знижки. Яка знижка на 4-й квартал - поки не відомо, йде дискусія. Але я думаю, що така знижка повинна бути, тому що є економічне обґрунтування: для того щоб доставити газ для європейських партнерів Росії, вони повинні прокачати через Україну і витратити не менше 30 дол. А ми, викуповуючи на східному кордоні, цих витрат не несемо. Знижка щонайменше у 30-40 доларів є обґрунтованою", - наголосив міністр енергетики та вугільної промисловості.

Нагадаємо, Україна планує угоду з РФ по газу до кінця зими.