ua en ru

Стрибок цін на автогаз був викликаний "змовою" кількох українських імпортерів, - Каплін

Стрибок цін на автогаз був викликаний "змовою" кількох українських імпортерів, - Каплін Фото: Сергій Каплін (facebook.com/kaplins)

Таким чином імпортери, за словами Капліна, заробили 700 млн гривень

Стрибок цін на автогаз був викликаний "картельною змовою" кількох українських імпортерів, на якій вони заробили близько 700 млн гривень. Про це на брифінгу у Верховній раді заявив народний депутат Сергій Каплін, передає "112-Украина".

"Ще рік тому було відомо, що основні виробники цього виду палива зупиняються через рік на вимушений або запланований ремонт. Всім було зрозуміло, що відбувається з імпортом скрапленого газу. Всі чудово розуміли, що треба запасатися, як мінімум на 3 місяці 200-300 тис. т зрідженого газу, щоб через стабілізаційні аукціони потім збивати ціну, як це, до речі, робить Нацбанк. Ніхто нічого в цьому напрямку не зробив. Але ми допустили найстрашніше, що в цих кризових умовах скористалися нечисті на руку ділки. Так, компанії "Надія", "Газтрон-Україна", "УПЦ Комерц", "Пропан Трейд", "Автотранс", "Авантаж-7" фактично провели аферу цього десятиліття, піднявши у фіктивний протизаконний спосіб ціни на газ, коли були можливості їх тримати на рівні, як мінімум, 11-12 грн, до 16 і 18", - заявив він.

За підрахунками Капліна, ці компанії за останні 3 тижні заробили на українцях близько 700 млн гривень і "далі продовжують заробляти ці мільйони".

Він додав, що передав в ГПУ, Антимонопольний комітет, СБУ матеріали з телефонних розмов цих керівників підприємств та власників. Деякі записи він процитував на брифінгу.

Каплін висунув вимогу, щоб ГПУ і Антимонопольний комітет розібралися, що відбувається на найбільшому в Україні ринку міста Києва, "який фактично є індикатором цін для ситуації по всій країні".

Як відомо, в останні тижні ціни на автогаз злетіли з 11-12 грн за літр до 16-18 грн. АМКУ вже зайнявся перевіркою ринку на предмет змови.