ua en ru

Ситуація в економіці України стабільна, керована та прогнозована, - нардеп

На сьогоднішній день ситуація в економіці України стабільна, керована та прогнозована, уряд і Нацбанк тримають руку на пульсі. Про це заявив народний депутат, голова Комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Віталій Хомутиннік під час виступу з трибуни Верховної Ради України.

За словами політика, останнім часом в ЗМІ поширюються песимістичні прогнози щодо подальшого розвитку вітчизняної економіки, які ґрунтуються на суб'єктивних оцінках та розрахунках. "Складається ситуація, коли невеликі кон'юнктурні коливання курсу гривні, що змінюються відповідно до співвідношення попиту та пропозиції, зумовлюють розмови про невідворотній крах національної валюти, а певні технічні ускладнення у системі казначейських розрахунків викликають галас про технічний суверенний дефолт України по облігаціях", - зауважив він.

В.Хомутиннік навів дані, які засвідчують, що економіка демонструє істотні темпи росту. Зокрема, за півроку зростання ВВП становило 4,5 відсотки, промислового виробництва - 9 відсотків, загальний обсяг депозитів з початку року зріс майже до півтрильйона гривень.

Дуже важливим чинником, на його думку, є повернення довіри до України з боку іноземних інвесторів. Зокрема, за 8 місяців цього року у вітчизняну економіку вкладено 4,5 млрд дол. прямих іноземних інвестицій. "Саме потужний прилив інвестицій повністю перекрив поки що від'ємне значення торгівельного балансу та забезпечив значне позитивне сальдо. Це дозволило збільшити міжнародні валютні резерви України до історичного максимуму - 38,2 млрд. доларів, що дозволило б утримувати курс гривні лише монетарними інструментами, навіть без макроекономічної підтримки", - підкреслив він.

Парламентарій також зазначив, що велике боргове навантаження у країнах ЄС, що є однією з причин кризових явищ у зоні Євро, у порівнянні з Україною значно вище. Так, наприклад, державний борг у країні з найгіршою економічною ситуацією Греції складає - 153 % від ВВП, а у країні з найкращою економічною ситуацією Німеччині - 83% від ВВП, в той час як в Україні не перевищує 60% від ВВП.

"Отже, є всі підстави стверджувати, що ситуація в України стабільна, керована та прогнозована, уряд і Нацбанк тримають руку на пульсі. Головне - не піддаватися на спекуляції і тверезо оцінювати ситуацію, це допоможе подолати будь-які випробування", - підсумував він.