ua en ru

Ситуація в банківському секторі Кіпру може вдарити по економікам країн Східної Європи, - ЄБРР

Важка ситуація в банківському секторі Кіпру може серйозно вдарити по економіках країн Східної Європи. Про це заявив заступник головного економіста ЄБРР Йеромин Цеттельмейер в інтерв'ю агентству Bloomberg, передає "Росія 24".

"Економіка цих країн має серйозний вплив на ЄС, тому в разі різкого спаду ВВП країн Східної Європи, він негайно позначиться на всіх 29 східноєвропейських і центральноазіатських держав. Ризики вищі, ніж ми думали", - зазначив Цеттельмейер.

Країни Східної Європи мають тісні економічні зв'язки з острівною державою, в першу чергу це стосується банківської сфери. В результаті поглиблення кіпрського кризи може позначитися на вартості запозичень для банків цих країн.

Більш того, черговий виток кризи може спровокувати масовий відтік великого капіталу, що стане причиною "падіння" низки середніх банків у Східній Європі, вважає експерт

ЄБРР в травні представить оновлений прогноз по країнам регіону. Поточний прогноз щодо динаміки економіки для всього регіону Центральної і Східної Європи передбачає зростання до 3% в 2013 р.

Читайте також: Кіпр відновив банківські перекази.