ua en ru

Ситуація на Кіпрі може призвести до відтоку капіталу із країн Середземномор'я, - експерт

Ситуація на Кіпрі матиме довгострокові наслідки та може призвести до відтоку капіталу із країн Середземномор'я. Таку думку сьогодні під час презентації нового інвестиційного продукту на спільній прес-конференції РБК-Україна та Альпарі висловив гендиректор ІК «Concorde Capital» Ігор Мазепа.

«Стався невеликий казус із вкладниками на Кіпрі. Насправді, це матиме більш довгострокові наслідки, ніж те, що багато російських та українських вкладників втратять своїх 10%. Це, також, позначиться на довірі до інституту захисту вкладів фізичних осіб. Нагадаю, що це було ініційовано в меншій мірі урядом Кіпру, а більшою мірою Меркель і керівництвом ЄС. Тому, наступним кроком ми побачимо відтік капіталу із південних країн та країн Середземномор'я. Ми побачимо більш довгострокові фундаментальні наслідки того, що гроші в меншій мірі будуть виконувати свою основну функцію накопичування, зберігання і та кредитування. Оборот грошей буде меншим, а отже буде менше виданих кредитів, і менше залучених коштів від населення», - вважає Мазепа.

За його словами, ситуація, що склалася, має спонукати людей, звернути увагу також на інші сфери інвестування, наприклад, такі як фондовий ринок. «Сьогодні доходи із банківських депозитів в Україні знаходяться на рівні історичних мінімумів: від 3% до 7% по долару, якщо говорити про банки першої двадцятки, і близько 10% - по гривні. Напевне в нас знайдеться чимало людей, яких такі доходи влаштують, але навіть, якщо припустити, що інфляція в країні буде близько 5 %, або девальвація 10%, то ми побачимо що реальні доходи становитимуть від 5% до нуля. Тому, в цій ситуації, я рекомендую подивитись на альтернативні речі, на альтернативні способи інвестування, одним із яких є фондовий ринок. Очевидно, що я б не вклав туди 100% грошей, оскільки є потреба грамотної диверсифікації, але 30-40% можна вкласти», - додав Мазепа.