ua en ru

Становище на більшій частині території Афганістану різко змінюється, - командувач силами США і НАТО Д.Петреус

За словами командувача силами США та НАТО в Афганістані генерала Дейвида Петреуса, за останні місяці антитерористична коаліція досягла успіхів, зупинивши наступ Талібану на більшій частині території країни, і тепер навіть члени керівництва Талібану серйозно замислюються про укладення мирної угоди з афганським урядом, передає "Голос Америки".

Генерал Д.Петреус і раніше говорив про успіхи в конкретних регіонах Афганістану, проте зараз він заявив, що за останні три-шість місяців афганські війська та їхні союзники змінили ситуацію на більшій частині території країни. "Наступ Талібану, як я вже відзначав, ослаб у багатьох районах і, поза всяким сумнівом, зупинений на більшій частині території країни. Я б не сказав, що це відбулося на всій території. Звичайно ж, залишаються райони, де вони ще володіють ініціативою. Проте я думаю, що загалом Талібан зараз є під сильним пресом, і цей тиск лише посилюватиметься", - сказав генерал.

За словами Д.Петреуса, попереду ще багато "важких битв", і втрати серед американських військовослужбовців цього року різко зросли, оскільки в районах, де сильні позиції Талібану, особливо на півдні країни, задіяно більше сил, а операції активізувалися. Проте, на думку генерала, багато членів Талібану, зокрема з вищого керівництва, шукають можливості укласти перемир'я.