ua en ru

Ситуація в Криму: подробиці і наслідки провокацій Росії на півострові

Ситуація в Криму: подробиці і наслідки провокацій Росії на півострові Фото: Ситуація в Криму

Порошенко підвищує бойову готовність військ на кордоні з Кримом

Вчора, 10 серпня, ФСБ Росії звинуватила Україну в підготовці терактів на території анексованого РФ Криму. РБК-Україна підготувала зведення новин про ситуацію в Криму, а також заявлених напередодні провокації.

Пізніше Президент Російської Федерації Володимир Путін віступил із заявою про так званих "диверсії" у Криму. Він заявив, що з російської сторони вбиті двоє військовослужбовців.

Між тим, розвідки Міноборони України назвали цю інформацію неправдивою. Заява ФСБ про підготовку терактів у Криму в Генштабі назвали провокацією. Президент України Петро Порошенко заявив, що інформація про провокації безглузда і цинічна, а також підвищив боєготовність військ на кордоні з Кримом.

У чому ФСБ звинуватила Україну

Вчора вдень ФСБ Росії звинуватила Україну в підготовці терактів на території анексованого РФ Криму. Так, в ході оперативно-розшукових заходів у ніч з 6 на 7 серпня в районі Армянська була виявлена група диверсантів. У відомстві заявляють, що при затриманні терористів в результаті вогневого контакту загинув співробітник ФСБ Росії.

Один з організаторів терактів в Криму – Євген Панов

Також у спецслужбі повідомили про затримання Євгена Панова, 1977 року народження, жителя Запорізької області, співробітники Головного управління розвідки Міноборони України.

Путін звинуватив Україну в терорі

Після цієї інформації, російський президент Володимир Путін звинуватив Україну в тероризмі.

"З російської сторони є втрати, вбиті двоє військовослужбовців. Ми безумовно повз таких речей робити не будемо. Хотів би звернутися до наших американським і європейським партнерам. Думаю, для всіх очевидно, що сьогоднішні київські власті не шукають способи вирішення проблем на переговорах, а переходять до терору. Це дуже тривожна річ", - зазначив Путін.

На його думку, Україна намагається спровокувати конфлікт, щоб відвернути увагу від теми грабежу власного народу".

В Генштабі спростували заяву ФСБ про ліквідацію агентів української розвідки

У Генеральному штабі Збройних Сил України заяву Федеральної служби безпеки Російської Федерації назвали провокацією.

Звинувачення РФ України в тероризмі безглузді і цинічні, - Порошенко

"Звинувачення російською стороною України в тероризмі в окупованому Криму звучать так само безглуздо і цинічно, як заяви російського керівництва про відсутність російських військ на Донбасі. Ці фантазії - лише привід для чергових військових погроз на адресу України", - заявив Порошенко.

Президент України також зазначив, що Росії не вдасться своїми провокаціями на території тимчасово окупованого Криму домогтися скасування західних санкцій.

Звинувачення ФСБ Росії у підготовці Україною терактів в Криму пов'пов'язані з тим, що Росія все гірше контролює ситуацію на території самопроголошених ДНР і ЛНВ. Так вважає колишній учасник мінського процесу Роман Безсмертний.

"Адже і в Криму, і на Донбасі ситуація не краща для Росії. На Донбасі йде повне розкладання, а в Криму вони не можуть впоратися з кримськими татарами. Згадайте хоча б справу Умерова", - зазначив Безсмертний.

Росія посилить заходи безпеки на админгранице Криму з Україною

У свою чергу Росія вирішила посилити заходи безпеки на админгранице Криму з Україною, а також в морській акваторії.

Так, на засіданні Радбезу РФ обговорили додаткові заходи забезпечення безпеки населення та важливих об'єктів інфраструктури Криму.

"Докладно розглядалися сценарії заходів антитерористичної безпеки на сухопутному кордоні, в морській акваторії і в повітряному просторі Криму", - йдеться в повідомленні.

Порошенко підвищив боєготовність військ на кордоні з Кримом

Вранці 11 серпня Петро Порошенко доручив головам силових відомств призвести підрозділу біля адміністративного кордону з Кримом і в зоні АТО на Донбасі в підвищену бойову готовність.

Після чого доручив Міністерству закордонних справ організувати розмову з російським президентом Володимиром Путіним у зв'зв'язку з провокацією РФ в окупованому Криму.

Порошенко доручив посилити охорону стратегічних об'єктів для запобігання терактів

Порошенко доручив посилити охорону стратегічних об'єктів для запобігання терактів у зв'зв'язку з провокаціями Росії в тимчасово окупованому Криму.

"Особливі вимоги, - підкреслив він, - до прикордонників у районах адміністративної межі з тимчасово окупованих Кримом і на лінії зіткнення в Донбасі", - зазначив глава держави.

У Криму сталася перестрілка між російськими військовими і ФСБ, - розвідка

Тим часом, повідомляється, що в окупованому Криму сталася перестрілка між військовослужбовцями Російської Федерації і прикордонною службою Федеральної служби безпеки РФ.