ua en ru

Система субсидіювання ускладнює обслуговування газових мереж, - "Дніпрогаз"

Частина тарифної виручки, що отримує ПАТ "Дніпрогаз", а це 14,2 млн. грн., становить не гроші, а бюджетні зобов'язання, які оформляються заліками по субсидіях. Через брак "живих" коштів компанії загрожує втрата платоспроможності, заявили у прес-службі компанії.

"Проблема дефіциту обігових коштів підприємства унеможливлює належне фінансування та, відповідно, виконання робіт по ремонту та заміні газопроводів, програми з безкоштовного встановлення лічильників, закупівлю палива та необхідних матеріалів для автомобілів служби "104", а також своєчасну виплату заробітної плати працівникам", - пояснює Голова правління ПАТ "Дніпрогаз" Світлана Пікінер.

Як зазначається, діючий механізм "надмірного" нарахування субсидії органами соцзахисту населення не сприяє економії блакитного палива. У той же час чимало споживачів зовсім припинили оплату за газ, не вносячи навіть обов'язковий платіж, або навмисне збільшували витрати газу для того, щоб у подальшому їм не зменшили розмір субсидії.

Отже, резюмує прес-служба, діюча система субсидіювання призводить до надмірних енерговитрат та дефіциту обігових коштів газорозподільних компаній, що ставить під загрозу стале газопостачання м. Дніпропетровська та Дніпропетровського району.

Заборгованість бюджету з фінансування субсидій та пільг перед постачальником ТОВ "Дніпропетровськгаз збут" станом на 01.06.16 р. по Дніпропетровську складає 183, 5 тис. грн.