ua en ru

Система держпідтримки розвитку селекції неефективна, - Рахункова палата

Рахункова палата провела аудит ефективності використання коштів державного бюджету, спрямованих на виконання програм селекції у тваринництві, птахівництві та рослинництві в наукових закладах, на підприємствах агропромислового комплексу і в науково-дослідних господарствах Одеської та Херсонської областей, під час якого встановлено, що система державної підтримки розвитку селекції ще недостатньо сприяє підвищенню соціально-економічних показників розвитку як галузі в цілому, так і окремих регіонів. Про це повідомляє прес-служба Рахункової палати.

"Особливо незадовільною є ситуація у тваринництві, де відбувається зменшення племінного поголів'я. У результаті населення Одеської області забезпечене молоком і молочною продукцією власного виробництва лише на 48,8%, Херсонської - на 81,4% від норми, м'ясом і м'ясними виробами - на 56,9% і 74,4% від норми відповідно", - сказано у повідомленні.

Там також говориться: "Після закінчення у 2010 році дії загальнодержавної програми селекції у тваринництві та галузевої програми "Селекція і насінництво" наступні програми не розроблялися. А чинна до 2015 року Державна цільова програма розвитку українського села не забезпечує збалансованості селекційних заходів за відповідними напрямами".

Крім того, Рахункова палата заявляє: "Національною академією аграрних наук України як головним розпорядником коштів державного бюджету за відповідними бюджетними програмами у період 2011 - 2012 років не забезпечено належного контролю за ефективним і результативним використанням коштів державного бюджету науковими та іншими установами, підприємствами й організаціями, які перебувають у віданні НААН та розташовані в Одеській і Херсонській областях, що призводить до використання ними бюджетних коштів з недотриманням вимог чинного законодавства та неефективно".

Читайте також: Система використання коштів судового збору в Україні вимагає перегляду, - Рахункова палата