ua en ru

Сирійські війська убили в п'ятницю 16 людей, - правозахисники

Сирійські війська убили в п'ятницю 16 людей. Про це передає Reuters з посиланням на заяву місцевих правозахисників. Повідомляється, що сили безпеки відкрили вогонь по демонстрантах, які вимагали відставки Президента Сірії Башара аль-Асада. У п'ятницю десятки тисяч людей вийшли на мітинги по всій країні.

Найбільш масштабні кровопролиття було зафіксовано в м.Хомсі, де було вбито вісім демонстрантів і один поліцейський. Одна людина загинула в північному комерційному центрі Алеппо.

В той же час сирійський державних канал повідомив, що в ході безладів в п'ятницю загинули дев'ять людей, десятки поранено, причому більша частина загиблих і постраждалих є співробітниками сил безпеки.

У п'ятницю щотижнева мусульманська молитва створила платформу для масштабних протестів, які останнім часом досягають піків саме в цей день тижня.

За словами правозахисників, десятки тисяч людей протестували в південній провінції Дераа, де і почалися антиурядові мітинги проти політики Асада. Протести пройшли в курдських регіонах на сході країни, в місті Хама на північ від Дамаску, і передмістях столиці.

З середини березня 2011 р. в Сирії тривають масові безлади, викликані аналогічними заворушеннями в інших країнах Близького Сходу і Північної Африки. Учасники заворушень вимагають відставки Президента Асада і проведення політичних реформ. Асад пішов на ряд поступок опозиції, зокрема, скасував надзвичайний стан, який діяв в країні з 1963 р., і оголосив про широку амністію.

Сирійське керівництво заявляє, що серед убитих - чимало поліцейських і військовослужбовців урядової армії, які намагалися підтримувати порядок під час акцій протесту.