ua en ru

Сирійські війська могли використовувати хімзброю без дозволу Асада, - розвідка Німеччини

Сирійські війська могли використовувати хімічну зброю без дозволу Президента Башара Асада. До такого висновку прийшли експерти розвідслужб Німеччини, повідомляє Reuters з посиланням на німецькі ЗМІ.

За інформацією анонімного джерела, німецькій розвідці вдалося перехопити радіоповідомлення, в яких командувачі сирійськими урядовими військами зверталися до Асада з проханням надати дозвіл на використання хімзброї.

Прохання надходили протягом чотирьох з половиною останніх місяців, однак дозволу надано не було. Таким чином, хіматака 21 серпня 2013 р. у передмісті Дамаска могла бути здійснена без особистого схвалення Асада.

Представники зовнішньої розвідки Німеччини відмовилися коментувати ці повідомлення.

Відзначимо, що раніше глава німецької розвідки Герхард Шиндлер, виступаючи перед парламентським комітетом Бундестагу з оборони, заявив, що хоча у розвідки немає абсолютних доказів відповідальності уряду Сирії за химатаку під Дамаском, вона має "достатні докази для того, щоб говорити про його причетність".

Ситуація в Сирії загострилася після повідомлення 21 серпня про застосування нервовопаралітичного газу в передмістях Дамаска силами Асада. Після цього США заявили про можливу військову операцію в Сирії.