ua en ru

Сирія здає хімзброю через Росію, а не через погрози США, - Асад

Президент Сирії Башар Асад пояснив, чому вирішив передати хімічну зброю під міжнародний контроль. За його словами, рішення ухвалене через Росію, а не через погрози військового удару з боку США.

Президент Сирії Башар Асад пояснив, чому вирішив передати хімічну зброю під міжнародний контроль. За його словами, рішення ухвалене через Росію, а не через погрози військового удару з боку США.

"Сирія передає свою хімічну зброю під міжнародний контроль через Росію", - сказав Асад в інтерв'ю телеканалу "Росія 24". "Американські погрози не вплинули на рішення", - додав сирійський лідер.

Асад також відзначив, що Дамаск готується направити ООН необхідні документи для підготовки відповідної угоди.

Раніше Москва виступила з ініціативою передати арсенал хімзброї в Сирії під контроль міжнародних спостерігачів. Президент США Барак Обама позитивно поставився до цієї ідеї. Він пообіцяв відкласти удар по Сирії, якщо керівництво арабської країни погодиться на пропозицію Росії.

У Сирії висловили готовність піти назустріч російській ініціативі. Офіційний Дамаск навіть пообіцяв підписати Конвенцію про заборону хімічної зброї. До цих пір Сирія залишається однією з п'яти країн, які не приєдналися до неї.

Проте низка країн скептично ставляться до обіцянок Асада передати хімзброю під міжнародний контроль. Так, прем'єр Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що сумнівається, що Асад виконає свою обіцянку. Глава турецького уряду висловив упевненість, що цей крок - лише спроба виграти час "для нової різанини".

Ердоган вважає, що згода США розглянути російський план врегулювання є не що інше, як прояв слабоволля і нерішучості. "Режим Асада поки не стримав жодної обіцянки, але виграв час для нових злочинів, які продовжуються до цього дня", - заявив турецький політик.

Самі Сполучені Штати зажадали щонайшвидше оприлюднити всі дані про арсенал хімічної зброї в Сирії. Вашингтон розглядає це як перший крок на шляху хімічного роззброєння армії Асада. Відповідну заяву зробив неназваний представник американської делегації в Женеві, куди сьогодні прибув держсекретар США Джон Керрі для переговорів з главою МЗС Росії Сергієм Лавровим.

За словами дипломата, американський уряд безпосередньо звертається до сирійської влади з вимогою надати всю інформацію про хімічну зброю: технічні характеристики, обсяг запасів. Він також додав, що його керівництво вважає знищення сирійського арсеналу зарину "складним, але здійснимим завданням".

12 вересня 2013 р. відкривається конференція в Женеві, покликана врегулювати ситуацію навколо передбачуваного використання Сирією отруйливого газу в ході боїв в передмістях Дамаску. Нарада продовжиться як мінімум два дні. Представник делегації США заявив, що "американський уряд прибув до Женеви з наміром зрозуміти, наскільки серйозна пропозиція Росії і чи не є це спробою відтягнути авіаудар Заходу по Сирії". За даними Associated Press, до складу делегації входять ті ж експерти, які працювали над розслідуванням можливих випадків застосування забороненої зброї Лівією після 2003 р. і Іраком після 1991 р.