ua en ru

Прем'єр-міністр Туреччини сумнівається в обґрунтованості плану хімічного роззброєння Сирії

Глава турецького уряду Реджеп Тайіп Ердоган заявив, що дуже сумнівається у тому, що сирійський лідер Башар Асад виконає обіцянки щодо передачі арсеналів хімічної зброї під міжнародний контроль, повідомляє Reuters.

Прем'єр-міністр Туреччини також висловив упевненість, що цей крок лише спроба виграти час для нової різанини".

Туреччина відома як ярий противник чинної сирійської влади і прихильник втручання Заходу в громадянську війну в республіці. Ердоган вважає, що згода США розглянути російський план врегулювання є не що інше, як прояв слабоволия і нерішучості.

"Режим Асада поки не виконав жодної обіцянки, але виграв час для нових злочинів, які тривають донині", - заявив турецький політик.

Пропозиція Росії про передачу сирійського хімічного боєзапасу під міжнародний контроль надійшло менш ніж через добу після того, як державний секретар США Джон Керрі висловив аналогічну думку у формі риторичного запитання на прес-конференції в Лондоні 9 вересня 2013 р. Сирія 10 вересня погодилася передати хімічна зброя міжнародним структурам для його подальшого знищення. Пізніше 10 вересня Керрі оголосив, що чекає від Росії найближчим часом конкретних пропозицій щодо плану передачі сирійської хімзброї під контроль міжнародного співтовариства. Для обговорення цих пропозицій Керрі, глава МЗС Росії Сергій Лавров і спецпредставник ООН по сирійському питанню Лахдар Брахімі проведуть конференцію в Женеві, яка відкриється 12 вересня.

На початку вересня ООН повідомила про те, що кількість біженців з Сирії за два з половиною роки громадянської війни перевищила 2 млн осіб. Близько 500 тис. з них знайшли притулок у Туреччині.