ua en ru

Сирія відкидає критику з боку Туреччини і Ради співпраці країн Перської затоки

Влада Сирії відкинула критику з боку Туреччини та Ради співробітництва країн Перської затоки, які раніше висловили стурбованість "ескалацією насильства" в Арабській Республіці. Серед іншого офіційний Дамаск висловив готовність дати "рішучу відповідь" главі МЗС Туреччини Ахмета Давутоглу, якщо той, виконуючи доручення прем'єр-міністра країни Реджепа Таійпа Ердогана, передасть керівництву Арабської Республіки "жорстке послання", що стосується збройних зіткнень в Сирії, передає агентство SANA. Раніше Ердоган доручив главі зовнішньополітичного відомства країни, який 9 серпня чекають з візитом у Дамаску, передати сирійським владі, що Анкара "втрачає терпіння" у зв'язку зі зростаючим насильством в сусідній країні. Він додав, що події в Сирії є і турецькою "внутрішньою справою", оскільки дві країни мають не тільки спільний кордон, але також історичні, культурні та родинні зв'язки.
"Якщо під час майбутнього візиту до Сирії міністр закордонних справ Туреччини Давутоглу передасть послання, виражене в жорсткій формі, то він отримає ще більш жорстку відповідь, що стосується позиції Туреччини, яка до цих пір не засудила звірячі вбивства та злочини, що вчиняються збройними терористичними угрупованнями проти цивільних осіб, військовослужбовців і співробітників правоохоронних органів ", - заявила радник Президента Сирії з політичних та інформаційних питань Бусейна Шаабан.
"Якщо в силу історичних та культурних зв'язків між двома країнами ситуація в Сирії не чужа турецькому уряду, Сирія, як і раніше, вітає консультації між друзями, - зазначила радник. - Однак впродовж всієї своєї історії Сирія категорично відкидала будь-які спроби втручання в її внутрішні справи з боку інших країн, у тому числі і країн регіону ".
Крім того, офіційне джерело в сирійському керівництві повідомило агентству, що влада висловлюють жаль у зв'язку з "заявою, опублікованою 6 серпня 2011 р. Радою співробітництва арабських держав Перської затоки, в якій повністю проігнорована інформація, представлена сирійським керівництвом, що стосується актів насилля, вбивств і нанесення збитку державному і приватному майну, скоєних збройними терористичними угрупованнями, з метою підриву безпеки в країні". Серед іншого, "у заяві Ради також проігноровані реформи, оголошені Президентом Башаром Асадом в промові 20 червня 2011 р., в якій глава держави підкреслив першорядну важливість національного діалогу для виходу зі сформованої ситуації", додав співрозмовник агентства.
За його словами, "для виходу з кризової ситуації яка склалася в Сирії, від арабських держав які входять до Ради, потрібно засудити здійснювані терористичними угрупованнями акти збройного насильства і закликати до їх припинення".
"Ми сподіваємося, що наші арабські брати переглянуть свою позицію, беручи до уваги зусилля керівництва Сирії, спрямовані на подолання кризи, досягнення стабільності та безпеки і задоволення потреб сирійського народу", - повідомило джерело.
Раніше сьогодні "серйозну заклопотаність" обстановкою в Сирії висловила Ліга Арабських держав. У заяві, серед іншого, наголошується "зростаючу стурбованість збільшенням масових заворушень, а також ескалацією насильства і активізацією військових дій в м.Хамі і м.Дейр-ез-Зорі".
За даними сирійських правозахисних організацій, тільки за поточний день жертвами атак урядових військ на противників чинної влади стали 57 людей.
Раніше повідомлялося, що сирійські військові почали сьогодні штурм м.Дейр-ез-Зора за підтримки танкових з'єднань. Крім того, напередодні, 6 серпня, армія активізувала свої дії в м.Хамі, яке стало головним майданчиком триваючих п'ятий місяць масових акцій протесту проти чинного режиму.
Нагадаємо, Рада Безпеки ООН протягом 3 місяців утримувалася від заяви з приводу обстановки в Арабській Республіці, де починаючи з березня ц.р. проходять масові антиурядові виступи. Проте після подій в м.Хама, де в останні дні липня, за інформацією опозиційних активістів, у ході придушення антиурядових виступів було убито близько 150 осіб, РБ ООН офіційно засудила насильство щодо демонстрантів. За даними сирійських правозахисних груп, з початку масових акцій протесту армією і поліцією було убито близько 2,6 тис. чоловік.