ua en ru

Сирія залишилася без Інтернету

На території Сирії відключений Інтернет. Відключення блоку IP-адрес сталося близько 12:00 за місцевим часом (12:00 за Києвом). Жоден сирійський сайт на даний момент недоступний для з'єднання.

На території Сирії відключений Інтернет, повідомляє ВВС з посиланням на моніторингові компанії. Відключення блоку IP-адрес сталося близько 12:00 за місцевим часом (12:00 за Києвом). Жоден сирійський сайт на даний момент недоступний для з'єднання.

Також повідомляється про серйозні проблеми з мобільним і стаціонарним телефонним зв'язком. Сирійські повстанці, як повідомляє агентство, для зв'язку із зовнішнім світом користуються супутниковим зв'язком.

У свою чергу міністр інформації уряду Сирії Уман аль-Зоабі заявив, що відключення Інтернету по всій країні стало результатом атаки опозиції. "Це неправда, що доступ до Мережі обмежило держава. Лінії інтернету стали об'єктом атаки терористів, яким у деяких регіонах вдалося їх перерізати", - наводить слова чиновника телеканал "Аль-Іхбарійя".

Раніше уряд Сирії відключав Інтернет на час великих військових операцій. У ході конфлікту влади арабської країни і опозиції прихильники повалення режиму багаторазово використовували Інтернет для координації протестних акцій. Зокрема, особливою популярністю у сирійців користується соціальна мережа Facebook. У 2011 р. перед початком антиурядових маніфестацій противники Президента Башара Асада створювали присвячені їм співтовариства на цьому ресурсі.

Аналітики відзначають, що при спробі придушення народних хвилювань в Єгипті екс-диктатор цієї країни Хосні Мубарак в лютому 2011 р. пішов на часткове відключення Інтернету.

Громадянська війна в країні триває вже 20 місяців, число загиблих в ході військових дій між прихильниками Асада та опозицією наближається до 40 тис.

Читайте також: У Сирії з початку конфлікту загинули не менше 40 тис. осіб, - правозахисники

Нещодавно повідомлялося, що сирійські опозиціонери досягли принципової згоди про створення єдиної групи - Сирійської національної коаліції.

За неофіційною інформацією, главою Сирійської національної коаліції може стати видатний опозиціонер Ріяд Сейф, який і запропонував початковий план консолідації сирійської опозиції.

Сирійську національну коаліцію в якості законного уряду визнали Франція, Великобританія, країни Перської затоки і країни - члени Ліги арабських держав.

Читайте також: Євросоюз визнав опозицію законним урядом Сирії

Тим часом 10 листопада в Дамаску міністр інформації уряду Президента Башара Асада Омран аль-Зохбі закликав опозиціонерів почати діалог національного примирення.

Збройне протистояння в Сирії триває з березня 2011 р. Країна потрапила в число держав Близького Сходу і Північної Африки, які зазнали громадянського підйому, відомого як "арабська весна". Спочатку дії опозиції, за рідкісним винятком, носили мирний характер, проте згодом переросли у збройний конфлікт з урядовими військами. Зараз антиурядові сили звинувачують Асада в жорстокості і застосуванні зброї проти мирних громадян. На цьому тлі офіційний Дамаск стверджує, що під прикриттям політичних вимог у країні орудують "банди озброєних терористів", підтримувані США, Туреччиною і монархіями Перської затоки. За деякими оцінками, кількість жертв конфлікту в Сирії вже перевищила 35 тис. осіб.