ua en ru

Синоптики попереджають про підвищення рівнів води у річках України

Синоптики попереджають про підвищення рівнів води у річках України Фото: водопілля в Україні (panoramio.com)

У Рені очікується підтоплення причалів морського торговельного порту

В Україні 2 квітня в зв'язку з дощами і таненням снігу можливе підвищення рівнів води на внутрішніх водоймах. Про це йдеться в повідомленні Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

Зокрема, підвищення рівнів води очікується:

  • в нижній течії Боржави - 2,0-2,5 м, з виходом води на заплаву, часткове затоплення сільгоспугідь ряду прирічкових сіл, автодоріг місцевого значення;
  • на ділянці Тиси Бичків - Вилок, в нижніх течіях Ужа і Латориці 1,5-2,0 м, з виходом води на заплаву;
  • річках басейнів Сяну, Дністра (Львівська, Івано-Франківська обл.), у верхів'ях та середніх течіях річок Закарпаття 0,5-1,5 м;
  • річках басейнів Прип'яті, Західного Бугу (Львівська, Волинська обл.) на 0,2-0,7 м, вихід води на заплаву, можливе досягнення відміток початкового затоплення окремих госпбудівель (Ратневский р-н Волинської обл.).

Крім того, можливе утворення значного місцевого стоку з додатковими підтопленнями і зсувів перезволоженого грунту. У зв'язку з весняним водопіллям і опадами 2 квітня на річках басейнів Прута та Сірету очікується подальший підйом рівнів води на 0,2-0,7 м над поточними рівнями, без негативних наслідків.

Також 2-5 квітня на Дунаї біля Вилкового (Одеська обл.) в результаті проходження хвилі весняного водопілля очікується збереження небезпечних рівнів води в межах 160-170 см (при 155 см підтоплення понижених незаселених ділянок міста).

3-5 квітня на українській ділянці у зв'язку з проходженням хвилі весняного водопілля очікується подальше підвищення рівнів води з досягненням небезпечної позначки 535 см над нулем поста, при якій починається підтоплення причалів № 1-5 Ренійського морського торгового порту.

Нагадаємо, раніше синоптики попереджали про лавинну небезпеку в Карпатах. Небезпека сходження лавин зберігається в зв'язку зі снігопадами.