ua en ru

Сінгапурський суверенний фонд Temasek Holdings придбав 2% акцій китайського ICBC за 2,3 млрд дол

Суверенний фонд Сінгапуру Temasek Holdings продовжує інвестувати в банківський сектор КНР. На цей раз його "здобиччю" став пакет акцій китайського банку ICBC, куплений у Goldman Sachs за 2,3 млрд дол. Це вже третій фінансовий інститут з Китаю, який зацікавив Temasek.

За умовами угоди Temasek заплатить 2,3 млрд дол. за 3,55 млрд акцій (менше 2%) найбільшого за ринковою капіталізацією банку планети. Варто зазначити, що сінгапурський фонд уже встиг погоріти на вкладеннях в банківський сектор в 2008 р., проте, незважаючи на це, акції фінансових компаній до сих пір складають близько 40% портфеля Temasek. Правда, на цей раз фонд робить ставку на Китай - йому вже належать великі пакети акцій в двох інших кредитних організаціях країни, China Construction Bank і Bank of China, де Temasek володіє частками приблизно в 10 і 7% акцій відповідно.

Як пояснив Reuters глава китайського підрозділу фонду Дін Вей, вирішальними факторами при укладанні угоди стали ціна (папери були продані з 3,1-процентним дисконтом до ціни закриття ICBC в п'ятницю), а також вкрай позитивні прогнози фахівців фонду щодо перспектив розвитку китайської економіки і банківського сектора, зокрема. При цьому ряд аналітиків всерйоз побоюються, що місцеві фінансові інститути можуть незабаром зіткнутися з проблемою погіршення якості своїх кредитних портфелів.

Проте останню інвестицію Temasek експерти схвалили. "До завдань Temasek входить здійснення інвестицій у такі динамічні регіони, як Китай з його ключовими секторами економіки. Швидше за все Азія буде локомотивом глобального зростання в найближчій і середньостроковій перспективі, тому всі подібні угоди спрямовані на те, щоб встигнути закріпитися в регіоні і потрапити на це зростання", - вважає аналітик сінгапурської компанії CIMB Research Сунн Сен Вунь.

Угода між Temasek і Goldman стала ще одним підтвердженням недавнього тренда - в структурі акціонерів китайських банків стає все менше західних компаній. Їх місце поступово займають азіатські структури. Європейські та американські фінансові інститути, змушені відповідати новим вимогам до власного капіталу, позбавляються від подібних активів заради того, щоб сфокусуватися на основних напрямках зростання бізнесу.

Так, з 2009 р. західні банки, в числі яких опинилися Goldman Sachs, Royal Bank of Scotland, UBS і Bank of America, продали акції китайських кредитних організацій на суму 24 млрд дол.

Bank of America, до речі, сильно допоміг Temasek у справі нарощування інвестицій в Китаї - довести свою частку в China Construction Bank до 10% в минулому році фонд зумів саме за рахунок розпродажу американського банку. Проте західні структури також цінують потенціал зростання азіатського ринку і по можливості намагаються зберегти там свою присутність. Приміром, той же Goldman Sachs залишив у своєму портфелі акції ICBC на суму 3 млрд дол. - банк до цих пір є другим за величиною акціонером найбільшої кредитної організації Китаю і не збирається продавати цей актив в осяжному майбутньому.

Нагадаємо, 2 квітня повідомлялося, що сінгапурська фінансова група DBS Group Holdings зробила пропозицію про придбання індонезійського банку PT Bank Danamon Indonesia (BDMN) на суму 7,2 млрд дол. (9,1 млрд сінгапурських доларів).