ua en ru

Симоненко виступає за невідкладне проведення референдуму про вступ до МС

Всеукраїнський референдум, на якому народ повинен визначити зовнішньоекономічний курс України - інтеграція в ЄС чи МС, потрібно провести невідкладно. Так лідер українських комуністів Петро Симоненко відреагував на заяву голови Верховної Ради Володимира Рибака про те, що необхідності в проведенні референдуму щодо вступу України до Митного або Європейський союз немає.

"22 роки незалежності влада не цікавилася думкою народу. Чи цікавилася тоді, коли дерибанила і "прихватизовувала" загальнонародну власність, створену руками простих робітників, вчених, трудової та творчої інтелігенції. Чи цікавилася думкою народу, коли впроваджувала пенсійну та медичну реформи, які люди справедливо охрестили "реформами соціального геноциду". Чи не питала, коли здавала Україну і нашу економіку на розтерзання СОТ. Сьогодні влада і олігархи, в ім'я збереження і примноження власних багатств, не питаючи у народу, готові катком євроасоціацієї пройтися по долях мільйонів наших людей. Так бути не повинно. Тому ми виступаємо і робимо все, щоб референдум відбувся. Нехай сам народ, а не купка владоможців визначить свою долю" , - заявив Петро Симоненко.

"Переважна більшість українських товарів не сертифіковані в ЄС, а отже ринок Європи для них буде закритий. А на кордонах Митного союзу з'являться такі тарифні бар'єри, які зроблять продукцію вітчизняних підприємств неконкурентоспроможною в країнах МС. Це по-перше.

По-друге, договір про асоціацію не передбачає вільного переміщення громадян України. Нелегали так і залишаться нелегалами, європейський ринок праці залишиться закритим, а ось можливості для легального працевлаштування в країнах МС і зокрема в Росії, куди на заробітки щорічно відправляються кілька мільйонів українців, значно ускладняться .

По-третє, вільний доступ європейських товарів на наш ринок - це не тільки зниження цін на імпортні пральні машинки, холодильники, телевізори і т.д. Це, в першу чергу, скорочення внутрішнього виробництва, закриття підприємств, звільнення, зростання безробіття і т.д. Погіршиться і без того негативний торговельний баланс, утворюється дефіцит валюти , що призведе до знецінення гривні і обвалу реальних доходів громадян.

По-четверте, ті хто сподіваються що асоціація з ЄС перетворить Україну в правову державу, зробить суди незалежними і справедливими, а силові відомства як за помахом чарівної палички стануть захищати інтереси простих громадян, а не влади та грошових мішків, що зарплати і пенсії зростуть, а корупція зникне - не спокушайтеся. У договорі про асоціацію прямо сказано, що всі ці проблеми Україна має вирішувати сама.

І, нарешті, після підписання договору про асоціацію, Україна зобов'язана буде відновити кабальну співпрацю з МВФ, а отже "відпустити" ціни і тарифи на послуги ЖКГ, що, в кінцевому підсумку призведе до "комунальної катастрофи" та з урахуванням житлової реформи, яка готується, (знову ж на вимогу ЄС) - до масового виселення людей з квартир, до перетворення України на країну бомжів" , - сказав Петро Симоненко.

Лідер комуністів переконаний, що останнє слово має бути за народом України.

"Саме тому Компартія ініціювала і 8 вересня відповідно до Конституції і закону про референдум, провела збори громадян України, на якому було прийнято рішення про початок збору підписів для оголошення Всеукраїнського референдуму, за результатами якого народ дасть владі повноваження на підписання або договору про асоціацію з ЄС, або на вступ до Митного союзу. Референдум - це наша принципова позиція, це виключне право народу", - заявив Петро Симоненко.