ua en ru

Силовики розганяють мітинг шахтарів "Сухої Балки", - ЗМІ

Силовики розганяють мітинг шахтарів "Сухої Балки", - ЗМІ Фото: мітинг гірників біля будівлі Держгеології (Українські новини)

За даними ЗМІ, нацгвардійці зносять встановлені намети шахтарями

Сьогодні, 21 вересня, об 11.00 силовики почали розгін мітингу шахтарів залізнорудної комбінату Криворізького регіону "Євраз Суха Балка". Про це повідомляють "Українські новини".

За даними видання, нацгвардійці зносять встановлені шахтарями намети демонтують звукове обладнання, "беруть в кільце" мітингувальників. Фізичних сутичок між сторонами немає, але обстановка "розжарюється з кожною хвилиною", пише ЗМІ.

У відповідь на дії поліцейських шахтарі скандують: "Ганьба!", "Ви не поліція, а поліцаї!", "Поліція з народом!".

За словами голови первинної організації професійної спілки металургів і гірників України Віктора Щасливого, у шахтарів є всі дозвільні документи на проведення мирної акції протесту.

"Подібні дії правоохоронців обурюють. Ми законослухняні громадяни України, які отримали всі дозволи на проведення мирного мітингу. Ми не блокуємо роботу Держгеонадр, не несемо ніякої загрози співробітникам відомства. Ми лише вимагаємо від перших осіб Держгеонадр вийти до людей і пояснити, чому ось уже кілька місяців нам не видають державні ліцензії на видобуток руди, тим самим підводячи комбінат "Суха Балка" до межі із зупинкою виробничої діяльності. Такі дії в цивілізованій, демократичній, європейській країні, якою вважає себе Україна, немислимі!", - заявив Щасливий.

Як повідомлялося, раніше пікетувальники прийняли рішення розбивати намети. За словами шахтарів, вони не припинять акцію протесту до тих пір, поки не отримають ліцензії.

Відомо, що конфлікт між підприємством та Держгеонадрами почалася більше року тому. В серпні 2016 року закінчився термін ліцензій ПАТ "Євраз Суха Балка" на видобуток руди. Компанія звернулася у відповідності з законом у Держгеонадра. Проте, за даними ЗМІ, протягом 60 днів, відведених для переоформлення документів, відомство "не діяло".

29 липня 2016 року Дніпропетровський окружний адміністративний суд зобов'язав Держгеонадра продовжити і видати ліцензії. У березні 2017 року Вищий адміністративний суд підтвердив рішення суду першої інстанції, яке Держгеонадра не виконало досі, пише видання.