ua en ru

У швейцарських банках заховано понад 200 млрд доларів російських грошей, - Reuters

У швейцарських банках заховано понад 200 млрд доларів російських грошей, - Reuters Фото: у швейцарських банках сховали 200 млрд доларів російських грошей (gettyimages)

За оцінками Швейцарської асоціації банкірів (SBA), банки тримають на офшорних рахунках від 150 до 200 мільярдів швейцарських франків (до 213 млрд доларів) грошей російських клієнтів. Інформація стала доступна після того, як Швейцарія підтримала санкції проти Росії.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

Це вказує на те, що масштаби бізнесу багатих росіян з банками в Швейцарії, найбільшому в світі центрі офшорного збагачення, набагато ширше, ніж балансові ризики, які деякі з її фінансових фірм почали деталізувати.

У швейцарській громадськості розгораються дебати про роль країни. Маттеа Мейер, співголова соціал-демократів, закликає Швейцарію обмежити будь-які грошові кошти, що належать росіянам, близьким до президента Володимира Путіна і його уряду.

"Частина належить лояльним Кремлю олігархам. Гроші та їх діяльність ... допомагають фінансувати війну", - сказала вона, додавши, що Швейцарія"повинна зробити все можливе, щоб перекрити грошові крани".

Оцінка SBA, яка затьмарює початкові ознаки кредитного ризику Росії, ясно показує масштаб завдання введення санкцій, таких як заморожування грошових коштів.

Незважаючи на свою російську оцінку, SBA підкреслило, що це трохи в порівнянні з загальними активами, що знаходяться в Швейцарії, яку покоління багатих людей з усього світу розглядали як притулок для своїх грошей.

"Частка активів, що зберігаються у російських клієнтів, ймовірно, становить частку в низькому однозначному процентному діапазоні від загального обсягу транскордонних активів, депонованих в швейцарських банках", - йдеться в заяві, відправленій Reuters.

Інформація SBA рідкісна для Швейцарії, яка відхиляла багато попередніх запитів про прозорість. Дані розголошуються після того, як Швейцарія зробила незвичайний крок, застосувавши санкції Європейського Союзу до російських грошей після вторгнення Москви в Україну.