ua en ru

Швейцарська компанія Swissport International Ltd. використовує в Україні подвійні стандарти, - експерт

Спроба швейцарської компанії Swissport International Ltd. нелегітимним способом зменшити частку авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" (МАУ) в статутному капіталі ТОВ "Свісспорт Україна" являє собою типове рейдерство і неприпустиме в цивілізованому правовому полі. Про це заявив керуючий партнер дослідницької компанії "Актив - Груп" Андрій Єременко.

Експерт нагадав, що на зборах учасників ТОВ "Свісспорт Україна", якими були Swissport International Ltd. (70,6% часток) і "МАУ" (29,4% часток), 6 березня 2012 року представники Swissport International Ltd. проголосували за збільшення статутного капіталу "Свісспорт Україна", а представники "МАУ" висловилися проти цього.

"Згідно зі статутом і договором учасників ТОВ "Свісспорт Україна" по ряду ключових питань голосування вважається результативним, якщо кількість голосів "за" складає не менше 75%. Отже, рішення про збільшення статутного капіталу за результатами зборів учасників ТОВ "Свісспорт Україна" не може бути визнано позитивним - замість необхідних 75% голосів "за" було 70,6%. - повідомив Єременко, - Однак, користуючись тим, що в керівництві ТОВ "Свісспорт Україна" були виключно ставленики Swissport International Ltd., швейцарська компанія почала втілювати на практиці нелегітимне збільшення статутного фонду "Свісспорт Україна".

На думку експерта, Swissport International Ltd. застосовує подвійні стандарти, оскільки в країнах ЄС вона не вдалася б до рейдерського "розмиття" частки партнерів по бізнесу.

Керуючий партнер "Актив - Груп" також звернув увагу на той факт, що українські суди двічі приймали цілком обґрунтовані рішення з даного корпоративного спору на користь авіакомпанії "МАУ". "Проте, суд касаційної інстанції в жовтні 2013 року без достатніх на те підстав, відправив справу на новий розгляд", - зазначив він.

На думку Єременко, це не могло статися без застосування адміністративного ресурсу, підтримкою якого заручилася за попередньої влади швейцарська компанія Swissport International Ltd.

"Упевнений, що в результаті відбуваються докорінні зміни у вітчизняному бізнес-кліматі. Такі негативні явища як рейдерство, блек-мейл, застосування адмінресурсу та подвійних стандартів ведення бізнесу поступово будуть зведені до нуля. В результаті значно оздоровиться бізнес-клімат в нашій країні, зросте інвестиційна привабливість України", - резюмував він.

ТОВ "Свісспорт Україна", яка в 2013 році змінила назву на ТОВ "Інтеравіа", займається хендлінговою діяльністю в міжнародних аеропортах "Бориспіль", "Київ (Жуляни)" і "Харків".