ua en ru

Швейцарія запускає держрегулювання руху іноземних капіталів

Швейцарський франк традиційно вважається своєрідною тихою гаванню у часи політичної та економічної нестабільності як в Європі, так і в світі. Влада країни розглядає можливість контролю за рухом капіталів в цілях протидії різкого зростання франка в разі колапсу єврозони з-за виходу Греції з валютного союзу. Дані заходи, що безпосередньо впливають на обсяги притоку капіталу та іноземних інвестицій, є одними з найбільш радикальних і не застосовувалися з 70-х років.

У 1970 році уряд був змушений піти на подібні кроки, щоб приборкати зростаючий попит на національну валюту. Під забороною опинилися будь швейцарські інвестиції в цінні папери та нерухомість. Незважаючи на досить жорсткий характер даних заходів, вони виявилися неспроможні стримати зростання франка. Тоді Центробанку довелося піти на тимчасову прив'язку франка до німецької марки - тільки після цього зміцнення франка було зупинено. Не виключено, що щось подібне може повторитися і зараз.

Країна з усіх боків оточена членами Євросоюзу, в той час як сама не виходить ні в ЄС, ні в єврозону. Разом з тим, невизначеність щодо майбутнього єврозони є головним ризиком для економіки Швейцарії, яка є експортно-орієнтованою. Надмірне зміцнення національної валюти майже напевно скоротить попит на швейцарський експорт з боку єврозони - найбільшого торгового партнера країни. Створена спеціальна робоча група під керівництвом центробанку для опрацювання можливих варіантів розвитку подій.

Слід нагадати, що з-за стрімкого зміцнення франка регулятор був змушений піти на валютну інтервенцію у вересні минулого року. Тоді всього лише за пару днів франк втратив понад 1000 пунктів по відношенню до долара. Цілком імовірно, що влада і надалі будуть діяти рішуче. Однак, в даний час Швейцарія є одним з основних світових фінансових центрів, тому подібні дії, незважаючи на всю їх необхідність, можуть досить дорого обійтися для економіки країни.