ua en ru

Швейцарія розсекретила рахунки екс-голови Партії регіонів Єфремова

Швейцарія розсекретила рахунки екс-голови Партії регіонів Єфремова Фото: Олександр Єфремов (РБК-Україна)

Рахунки Єфремових будуть заблоковані, поки Україна не доведе у суді злочинне походження коштів

У Швейцарії на рахунки, пов'язані з колишнім очільником фракції Партії регіонів у Верховній раді Олександром Єфремовим, починаючи з 2006 року, надійшли 33 мільйони швейцарських франків. Про це повідомляє DW, посилаючись на документи, оприлюднені днями у реєстрі судових справ Швейцарії.

"За інформацією швейцарського відомства з протидії відмиванню коштів, на пов'язані з екс-"регіоналом" рахунки у Швейцарії, починаючи з 2006 року, надійшли 33 мільйони швейцарських франків. Ці рахунки, за інформацією правоохоронців, контролюють син Олександра Єфремова Ігор та його дружина", - зазначає видання.

Вказано, що гроші у Швейцарії лежать на підконтрольних сину і невістці Єфремова рахунках низки компаній з Кіпру, Британських Віргінських островів та Канади. Саме вони фігурують у кримінальній справі, відкритій проти Єфремова в Україні після втечі Віктора Януковича.

Так, Єфремова звинувачують у розтраті бюджетних коштів державного підприємства "Луганськвугілля" в особливо великому розмірі. Згідно з матеріалами кримінальної справи, він чинив незаконний вплив з використанням владних повноважень на керівництво "Луганськвугілля", аби схилити їх до співпраці з фірмами, підконтрольними Єфремову.

Як випливає із швейцарських судових документів, держпідприємство купило у фірм Єфремових у період з 2008 по 2014 рік шахтне обладнання на загальну суму (у перерахунку) близько 374 мільйона швейцарських франків. Також наголошується, що часто компанії Ігоря Єфремова вигравали тендери попри те, що продавали обладнання у рази дорожче за конкурентів.

DW підкреслює, що син Єфремова Ігор, його дружина і підконтрольні їм компанії протягом декількох років судилися у Швейцарії, вимагаючи розморозити заблоковані 33 мільйони франків. Так, вони переконували швейцарських суддів, що кримінальні справи проти Олександра Єфремова є "політичною розправою", однак їм відмовили у розморожуванні рахунків.

Так, згідно з рішенням Федерального суду Швейцарії від 21 березня, оприлюдненого у реєстрі судових рішень на початку травня, рахунки Єфремових будуть заблоковані, поки Україна не доведе у суді злочинне походження коштів.

У Федеральному відомстві юстиції Швейцарії повідомили, що українським слідчим на підставі рішення Федерального суду у середині квітня було передано банківські документи про рух коштів на швейцарських рахунках Єфремових.

Нагадаємо, Старобільський районний суд Луганської області 26 квітня у ході засідання прийняв рішення про продовження запобіжного заходу екс-главі парламентської фракції Партії регіонів Олександру Єфремову у вигляді утримання під вартою до 24 червня 2018 року.