ua en ru

Швейцарія не бойкотуватиме Євро-2012, але готова прийняти Тимошенко для лікування

Швейцарія готова прийняти для лікування колишню прем'єр-міністра України Юлію Тимошенко, що відбуває строк у колонії в Харкові, але вважає, що через справу Тимошенко бойкотувати Євро-2012 недоцільно. Про це заявив голова федерального департаменту закордонних справ Швейцарії Дідьє Буркхальтер в інтерв'ю газеті Neue Zürcher Zeitung, передає радіо "Маяк".

"Якщо Європейський союз, Німеччина і Україна цього хочуть, ми готові взяти на себе посередницьку роль і, з іншого боку, - допомогти", - наголошується в інтерв'ю. Глава зовнішньополітичного відомства Швейцарії визнав, що Берн знаходиться в контакті з Києвом у справі Тимошенко.

Буркхальтер висловив сумнів у тому, що "через справу Тимошенко варто бойкотувати чемпіонат Європи з футболу, який стартує в наступному місяці в Польщі і Україні". "Не думаю, що загрози бойкоту допоможуть у цій ситуації", - сказав він, відзначивши, що представник швейцарського уряду поїде на Євро-2012, як і було заплановано.

У Європі, включаючи Німеччину, в останні дні неодноразово звучали заклики бойкотувати футбольну першість. В уряді ФРН дали зрозуміти, що канцлер Ангела Меркель може відмовитися від відвідин України під час чемпіонату залежно від подальшої долі екс-прем'єра Юлії Тимошенко. 3 березня пропозицію прийняти колишнього українського прем'єра на лікування висловив прем'єр-міністр Росії Володимир Путін. 4 травня Тимошенко дала згоду проходити лікування у центральній клінічній лікарні "Укрзалізниці" у Харкові, куди її перевезуть у вівторок, 8 травня.