ua en ru

Швейцарія має намір прояснити відносини з Євросоюзом

Швейцарія має намір прояснити відносини з Євросоюзом Фото: Швейцарія (pixabay.com)

Президент Швейцарії хоче провести референдум з метою прояснити стосунки країни з ЄС

Президент Швейцарії Доріс Лейтард має намір провести референдум з метою прояснити стосунки країни з Європейським союзом. Про це повідомляє Reuters.

Як відомо, розбіжності між ЄС і Швейцарією, яка не є членом союзу, почали зростати на тлі процесу виходу Британії з ЄС. Зокрема, в Євросоюзі хочуть замінити понад 100 двосторонніх угод, які регулюють відносини зі Швейцарією.

Так, минулого тижня ЄС надав швейцарським фондових бірж лише обмежений доступ до свого ринку, погрожуючи наслідками за дискримінацію.

"Шлях двосторонніх відносин важливий. Тому ми повинні прояснити наші відносини з Європою. Ми повинні знати, в якому напрямку рухатися. Тому фундаментальний референдум буде корисним ", - сказала Лейтард.

Нагадаємо, Великобританії число противників виходу країни з ЄС збільшилося відразу на 10 відсоткових пунктів.

Кількість притивникив Brexit, за даними видання, також стало найбільш великим з моменту проведення референдуму з цього питання у червні 2016 року. Згідно з даними соціологів, все проти цієї ініціативи зараз виступає 51% англійців, 41% навпаки підтримує плани Лондона по виходу з Євросоюзу. Ще 7% опитаних не змогли відповісти на питання "чи Повинна Сполучене Королівство залишатися членом Європейського Союзу чи йому варто покинути ЄС", 1% респондентів відповідати на це питання відмовилися.