ua en ru

У Швейцарії стартували переговори щодо об'єднання Кіпру

У Швейцарії стартували переговори щодо об'єднання Кіпру Фото: переговори проходять за посередництва ООН

Переговори триватимуть протягом п'яти днів

У Швейцарії за посередництва ООН стартували переговори щодо об'єднання Кіпру між президентом Нікосом Анастасіадесом і лідером турків-кіпріотів Мустафою Акинджи, передає BBC.

Повідомляється, що переговори між Анастасіадесом та Акинджи триватимуть протягом п'яти днів. Чинний генсек ООН Пан Гі Мун розраховує, що угоду про об'єднання Кіпру буде укладено до його відставки в кінці року. Він також прибув на переговори, які відбудуться на курорті Мон-Пелерин. За його словами, лідери кіпріотів "досягли критичного моменту" і додав, що "перспективи врегулювання на Кіпрі знаходиться в межах їхньої досяжності".

Відзначимо, попередній мирний план ООН для Кіпру було відкинуто греками-кіпріотами в 2004 році.

Кіпр розколовся на дві частини після окупації турецькими військами в 1974 році у відповідь на спробу перевороту для об'єднання острова з Грецією. З тих пір північна частина контролюється турками-кіпріотами, а південна - греками-кіпріотами. З 2004 року Кіпр є членом ЄС, однак законодавство Євросоюзу не поширюється на північну частину.

Нагадаємо, високий представник Європейського союзу у закордонних справах і політиці безпеки Федеріка Могеріні прогнозує возз'єднання Кіпру в найближчі місяці.