ua en ru

У Швейцарії сьогодні пройде референдум про гарантований дохід

У Швейцарії сьогодні пройде референдум про гарантований дохід Фото: швейцарці 5 червня висловлять свою думку про гарантований дохід

У разі позитивного голосування кожний дорослий швейцарець буде отримувати 2,5 тис. франків на місяць незалежно від наявності роботи

Швейцарія у неділю, 5 червня, стане першою країною в світі, яка проведе референдум з питання про введення гарантованого доходу. Про це повідомляє BBC.

У випадку позитивної відповіді на запитання, яке буде поставлене виборцям, кожен дорослий громадянин Швейцарії, який проживає в країні, матиме право на гарантовану виплату в розмірі 2,5 тис. швейцарських франків (2,5 тис. доларів) на місяць, незалежно від того, чи є у нього робота.


Прихильники цієї ідеї вказують на те, що в наш час кількість робочих місць у багатьох традиційних галузях економіки постійно скорочується під напором роботизації.

В країні вже відбулося кілька демонстрацій на підтримку пропозиції, під час яких по вулицях Цюріха пройшли сотні переодягнених роботами активістів, які обіцяють звільнити людей від повсякденної тягаря.

Один з організаторів демонстрації Че Вагнер стверджує, що запровадження гарантованого доходу буде справедливим рішенням проблем, що стоять перед суспільством.

"У Швейцарії більше половини всіх робіт взагалі не оплачується - це робота домогосподарок, догляд за хворими та престарілими, громадська робота. А тепер така робота буде більше цінуватися", - говорить він.

Слід зазначити, що серед швейцарських політиків ця ідея не користується підтримкою, жодна з партій, представлених у парламенті, не схвалює її.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон попередив британців, які будуть голосувати на референдумі 23 червня, що в разі виходу країни з Європейського Союзу ціни на продовольчі товари зростуть.