ua en ru

У Швейцарії побудували завод для добування вуглецю з атмосфери

У Швейцарії побудували завод для добування вуглецю з атмосфери Фото: завод з випуску вуглецевого цементу Climeworks

Технологія може зіграти роль у видаленні парникових газів з атмосфери

В Швейцарії був відкритий перший в світі комерційний завод по збору вуглекислого газу з повітря. Про це повідомляє Science.

"Завод Climeworks AG недалеко від Цюріха став першим, хто видобуває CO2 в промислових масштабах з повітря і продає його безпосередньо покупцеві", - йдеться в повідомленні.

Згідно з інформацією видання, завод планує збирати близько 900 тонн CO2 на рік, що є приблизним рівнем газу, випущеного з 200 автомобілів. Компанія буде перенаправляти газ для допомоги у вирощуванні овочів.

Так, хоча вуглекислого газу і мало в масштабах планети, Climeworks заявляє, що його підприємство є першим кроком у досягненні своєї мети - зібрати 1% світових викидів CO2 в світі з допомогою аналогічних технологій. Для цього потрібно близько 250 тис. подібних заводів.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що міжнародна група кліматологів виявила причину, через яку атмосфера над Антарктидою нагрівається значно повільніше, чим над Арктикою.

Вчені з'ясували, що причина повільного нагрівання повітря над Антарктидою полягає у великій середній висоті поверхні континенту (2,5 тисячі метрів відносно рівня моря).