ua en ru

Швеція попередила про можливе втручання РФ у загальні вибори

Швеція попередила про можливе втручання РФ у загальні вибори Фото: Швеція попереджає про можливе втручання РФ у вибори (фото з відкритих джерел)

Країна має намір створити спецагентство по захисту громадян від "зовнішнього впливу"

Спецслужби Швеції заявляють про можливе втручання Російської Федерації у наступні загальні вибори в Північній Європі. Про це повідомляє AFP.

Як повідомляється, у світлі звинувачень з боку Сполучених Штатів, спецслужби Швеції вважають, що Росія може спробувати впливати на населення країни для дестабілізації ситуації і розколу суспільства.

У той же час, у службі не виключають спроб втручання у виборчий процес му інших держав.Однак

"Не виключено, що деякі іноземні держави скористаються шведської виборчою кампанією для посилення конфліктів у шведському суспільстві і спробують послабити демократичну систему", - сказав глава Служби безпеки Швеції (Sapo) Андерс Торнберг.

За його словами, російське шпигунство представляє найбільшу загрозу.

"Російське шпигунство являє собою найбільшу загрозу безпеки країни, яка не входить до НАТО", - попередив Торнберг, додавши, що третина російських дипломатів у країні були шпигунами.

У той же час, в Sapo, запевнили, що в Швеції жорстка і "децентралізована" виборча система, на яку важко вплинути.

У свою чергу прем'єр-міністр країни Штефан Лофвен заявив на січневій конференції з питань безпеки, що буде створено нове агентство для захисту громадян від "зовнішнього впливу" на загальні вибори.

"Тим, хто збирається спробувати вплинути на результат виборів в нашій країні: тримайтеся подалі!" - сказав Лофвен, підкресливши, що будь-яка спроба втручання буде викрито і натякнувши, що Росія була відзначена у багатьох доповідях про факти шпигунства.

Нагадаємо, в Білому домі вважають "очевидним" факт втручання Росії у вибори президента США в 2016 році.