ua en ru

Швеція не готова вступити в банківський союз ЄС на поточних умовах

Прем'єр-міністр Швеції Фредерік Рейнфельдт на зустрічі з канцлером Німеччини Ангелою Меркель дав зрозуміти їй і всій Європі, що його країна не готова вступити в банківський союз ЄС на умовах, які пропонує Єврокомісія, повідомляє Reuters.

"Нас не задовольняють пропозиції Єврокомісії. Швеція не буде покривати банківські збитки інших країн за рахунок своїх платників податків. Ми пережили банківську кризу в 90-ті роки, однак ні до кого по допомогу не зверталися", - заявив він.

Рейнфельдт вказав, що краще "підходити до питання грунтовно, ніж форсувати події". "Однак це не означає, що ми не готові працювати швидше", - парирувала Меркель.

Незважаючи на незгоду негайно приєднатися до банківського союзу, Рейнфельдт висловив зацікавленість у більш тісній співпраці у рамках Євросоюзу.

Декількома днями раніше заступник глави шведського Центробанку Пер Янсон вже зазначав, що плани з передачі ЄЦБ функцій центрального наглядового органу в банківській сфері Європи для Швеції є неприйнятними.

Згідно з планами Єврокомісії, перехід до системи єдиного нагляду за фінансовими інститутами в країнах Євросоюзу повинен відбутися в січні 2013 г. Банківський союз повинен забезпечити стабільність і реструктуризацію фінансових інститутів без використання бюджетних коштів.

Читайте також: Голова Бундестагу виступив проти подальшого розширення ЄС