ua en ru

Шведський суд відмовив автовиробникові Saab в захисті від кредиторів

Шведський суд відмовився задовольнити клопотання шведського автовиробника Saab Automobile AB про захист від кредиторів. Окружний суд Венерсборг (Швеція) обгрунтував свою позицію тим, що зараз у нього немає підстав вважати, що новий процес реорганізації Saab виявиться ефективним (нагадаємо, що в 2009 р. Saab вже проходив процес реструктуризації під контролем General Motors). Відповідна інформація міститься в оприлюднених сьогодні матеріалах суду, передає Reuters.
Нагадаємо, що напередодні Swedish Automobile (раніше Spyker Cars), що володіє Saab, оголосила, що Saab Automobile AB подала заяву до окружного суду Венерсборг в пошуках захисту від кредиторів. У компанії пояснили, що процес добровільної реструктуризації Saab дозволить використовувати наявні ресурси найбільш ефективним чином і врятувати компанію. Мета добровільної реструктуризації - забезпечити короткострокову стабільність і залучити додатковий капітал, зазначили представники Swedish Automobile, уточнивши, що, поки буде йти процес реструктуризації, Saab Automobile постарається залучити фінансування. При цьому в Swedish Automobile додали, що Saab вже веде переговори з декількома зацікавленими компаніями.
Spyker, перейменований в Swedish Automobile в травні 2011 р., придбав в американського автоконцерну General Motors компанію Saab в 2010 р. За підсумками 2010 р. фінансові показники Saab виявилися плачевними, а в квітні 2011 р. конвеєр автовиробника і зовсім зупинився через борги перед постачальниками комплектуючих. У травні 2011 р. Spyker знайшов китайського партнера по відновленню виробництва Saab, ним стала компанія Pang Da Automobile Trade Co. Про свою готовність інвестувати в Saab неодноразово заявляв російський бізнесмен Володимир Антонов, який був витіснений з числа акціонерів Spyker під тиском General Motors.