ua en ru

Шведські військові припинили пошуки іноземній підводного човна

Шведські військові припинили пошуки іноземній підводного човна
Шведські військові припинили пошуки невідомої підводного човна

Шведські військові припинили пошуки невідомої підводного човна, передає Reuters з посиланням на шведських військових.

Напередодні, 23 жовтня, військові заявляли про початок нової фази пошукової операції. Про це заявив директор з комунікацій Збройних сил країни Ерік Лагерстен.

Агентство Associated Press завляло, що деякі кораблі, включаючи корвети типу Visby, повернулися на військово-морську базу. Це було пов'язано з тим, що операція "частково увійшла в нову фазу". Шведське видання The Local повідомляло 22 жовтня, що під напором запитань журналістів Лагерстен відповів, що операція поки проходила у відповідності з планом. При цьому він відмовився коментувати подальший хід операції.

Шведські військово-морські офіцери заявляли виданню, що пошукова операція тривала в колишніх масштабах. У ній брали участь кораблі, тральщики і вертольоти. В операції були задіяні понад 200 військовослужбовців, які перевіряли водні простори на відстані від 30 до 60 км від Стокгольма.

Про початок пошукової операції стало відомо 18 жовтня. У район були відправлені кораблі, вертольоти і близько 200 військовослужбовців.

"Ми почали розвідувальну операцію з участю кораблів, вертольотів і кілька сухопутних підрозділів", - заявив командувач Йонас Викстроем.

Операцію шведські військові почалися після низки повідомлень у шведських ЗМІ про збільшення маневрів російських ВПС у Балтійському морі.

19 жовтня шведська газета Svenska Dagbladet з посиланням на неназване джерело, знайоме з ходом пошуків субмарини, повідомляла нові деталі з пошуком іноземній підводного човна. Зокрема, за її даними, зафіксований радіосигнал російською мовою була передана на частоті, яку Росія використовує в надзвичайних ситуаціях. Крім того, на наступний день, за даними видання, шведські фахівці зафіксували ще один сигнал, на цей раз вже зашифрований. Вдалося встановити, що він виходив з точки в Стокгольмському архіпелазі і був прийнятий в Калінінграді, в штабі російського Балтійського флоту.

Видання висунув припущення, що російська підводний човен могла отримати пошкодження і тому опинилася в чужих територіальних водах. При цьому представник збройних сил Швеції Ерік Лагерстен заявляв, що вони не можуть ні підтвердити, ні спростувати інформацію в ЗМІ про іноземній підводному човні. 19 жовтня шведські військові опублікували фото, на якому зображена іноземна підводний човен.

Міноборони Росії спростувало інформацію шведських ЗМІ про можливу аварію російської підводного човна в територіальних водах Швеції. "Підводні човни ВМФ Росії, як і надводні кораблі, виконують завдання в акваторіях Світового океану у відповідності з планом. Ніяких позаштатних і, тим більше, аварійних ситуацій з російськими військовими кораблями не було і немає", - заявляв офіційний представник Міноборони.

На тлі інциденту естонська поліція і естонська прикордонна служба (РРА) посилили моніторинг двох найбільших естонських островів Сааремаа та Хійумаа. "Ми обмінюємося інформацією з нашими партнерами. Ми вирішили приділяти більше уваги області близько островів Хійумаа і Сааремаа і шукати можливі аномалії", - заявляв заступник голови РРА в інтерв'ю програмі Aktuaalne Kaamera.

В російському оборонному відомстві скептично поставилися до можливих результатами пошукової операції.

Нагадаємо, 19 жовтня Міністерство оборони Швеції поширило фотографію, на якій зображено нібито іноземний підводний човен, що опинився в затоці в районі Стокгольма.