ua en ru

Під шум полювання за "грошима Януковича" зручно зводити старі рахунки, - юрист

Під шум полювання за "грошима Януковича" зручно зводити старі рахунки, - юрист Закон не має зворотної сили

Закон не має зворотної сили, тому претензії до компанії "Інвестиційний Капітал Україна" (ICU), яка виступала брокером в угоді з купівлею ОВДП компаніями-нерезидентами у 2013 році, позбавлені всяких підстав. Таку думку висловив юрист Максим Грінченко у своїй колонці "Постріл в минуле".

"З юридичної точки зору претензії неправомірні. Неможливо вимагати від учасників правочинів, вчинених за законом в минулому, задовольнити вимоги законодавства нинішнього", - вважає юрист.

Він акцентує, що дії компанії-торговця щодо покупців цінних паперів восени 2013 року повністю відповідали вимогам законодавства, прийнятого в 2012 році і чинного на той момент.

"Я впевнений, що угода перевірялася також фахівцями державного банку, що обслуговує компанії-нерезиденти, в даному випадку, "Ощадбанку". І очевидно, що вони теж не знайшли в ній ніяких порушень, інакше б не дали цій угоді відбутися. Якби зарахування коштів на рахунки цих нерезидентів-інвесторів вимагало б виявлення джерела походження грошей, то шановні народні депутати мали б ставити питання не брокеру, а державному "Ощадбанку", - пише Грінченка.

На його думку, "медійний скандал навколо цієї угоди розкручується зацікавленими особами, оскільки навмисне вириває окремого торговця цінними паперами з ланцюга фінансових операцій". В той же час є спосіб повернути гроші до бюджету.

"Якщо облігації внутрішньої державної позики вже арештовані на рахунках осіб, причетних до минулої влади, то чому б Міністерству фінансів або народним депутатам, які мають право законодавчої ініціативи, не звернутися до Верховної Ради України з пропозицією про прийняття спеціального рішення про анулювання боргу перед фактичними власниками ОВДП І, таким чином, Україна нічого не буде винна "злочинній владі", – підсумував юрист.

У 2014 році уряд заарештував на рахунках державного "Ощадбанку" 1,5 млрд дол., які вважають пов'язаними з корупцією режиму екс-президента України Віктора Януковича. Верховна Рада не змогла прийняти рішення про спецконфіскацію даних коштів на користь держбюджету.

У середу Кабінет міністрів України затвердив і направив у Верховну Раду України черговий законопроект про спецконфіскацію, яка дозволяє в досудовому порядку заарештовувати засоби та інші активи, отримані злочинним шляхом.