ua en ru

Штрафні санкції за порушення метрологічних норм змінюватися не будуть, - Мінекономрозвитку

З введенням в дію нової редакції закону України "Про метрологію та метрологічну діяльність" штрафні санкції до підприємств-порушників метрологічних норм не зміняться. Про це заявив заступник начальника управління з питань метрології Мінекономрозвитку Олександр Гіленко, розповідаючи про новації у сфері метрології, повідомляє прес-служба міністерства.

Так, у разі виявлення порушень, метрологічні інспектори мають право заборонити використання засобів вимірювальної техніки до тих пір, поки вони не будуть приведені у відповідність з метрологічними нормами, анулювати результати повірки законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки (згідно ст. 4 проекту закону, до сфери, де діє державний метрологічний нагляд, відносяться, перш за все, захист життя і здоров'я громадян, контроль якості та безпеки харчових продуктів і лікарських засобів; спостереження за станом навколишнього природного середовища), також може бути заборонена реалізація партії фасованого товару, з якого бралися зразки упакованої продукції і стягнуто штраф згідно з чинним законодавством.

"Штрафні санкції до підприємств-порушників метрологічних норм не змінюються, і можуть стягуватися, згідно з Адміністративним кодексом, на суму від 3 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян", - сказав Олександр Гіленка.

Він також зазначив, що весь комплекс заходів, передбачених новою редакцією, спрямований на те, щоб виключити похибки при проведенні вимірювань, адже основні функції метрологічної інспекції - нагляд за використанням вимірювальної техніки в різних сферах народного господарства: інспекторами будуть перевірятися всі, хто займається метрологічної діяльністю , на правильність застосування і точність вимірювань.

"Це і паливно-роздавальні колонки на АЗС, і лічильники в квартирах, і ваги в торговельних мережах і багато іншого. Людина може довіряти вагам в супермаркетах. Він може бути впевнений, що отримав той продукт і ту вагу, за який заплатив гроші", - сказав Олександр Гіленко.

Він також нагадав, що кількість перевірок не збільшиться: згідно діючих в Україні нормативних документів, складаються річні плани перевірок, які поширюються на підприємства та організації будь-якої форми власності.

Нагадаємо, закон "Про метрологію та метрологічну діяльність" (у разі його прийняття Верховною Радою і підписання Президентом) запрацює з 1 січня 2015 р.