ua en ru

Штаб Ахметова підготує психологів для роботи з мешканцями зони АТО

Штаб Ріната Ахметова підготує 300 психологів, які відправляться в тому числі і на Донбас, щоб допомогти жителям в зоні АТО. Про це у вівторок, 18 листопада, на відкритті міжнародної конференції "Травми війни: психологічна допомога і реабілітація" заявила координатор гуманітарного штабу Римма Філь.

Як повідомляється, захід триватиме 18-19 листопада. Практикуючі психологи та представники профільних організацій з України, СНД і Європи обговорять проблеми психічного стану суспільства в умовах війни, а також практичної допомоги українцям.

У виступах учасників конференції зазначається, що Україна поповнила список країн, де населення все частіше стикається із серйозними психологічними травмами.

"Немає сім'ї, і на сході, і заході країни, якої б не торкнулася війна, - зазначила Римма Філь. - Штаб вже надав допомогу понад 1 млн осіб по всіх напрямках діяльності: евакуація і розміщення людей, надання гуманітарної допомоги, адресна допомога та допомога дітям. При цьому ми бачимо гостру необхідність психологічної допомоги. За ініціативою Ахметова, створена психологічна служба гуманітарного штабу. У Донецькій, Запорізькій, Харківській та Дніпропетровській областях з переселенцями працюють 25 фахівців. Фонд веде роботу навіть там, де безпосередньо йдуть бойові дії, так як наша задача - допомогти всім. Тому Рінат Ахметов прийняв рішення про підготовку 300 практикуючих психологів, які відправляться в Донецьку і Луганську області".

За даними Олени Лук'янчук, координатора психологічної служби гуманітарного штабу Ахметова, у дітей, які зіткнулися з жахами війни на Донбасі, нерідко спостерігаються серйозні регресивні стану. "Наприклад, у десятирічних дітей виникає енурез. Багато починають заїкатися, перестають говорити", - констатувала експерт.

На думку Джованни Барберис, голови представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, ініціатива Фонду є більш ніж актуальною.

"Хочу подякувати організаторам конференції, - заявила вона. - Це допоможе скоординувати наші дії для допомоги українським сім'ям у ці страшні часи. Дуже важливо створити співтовариство професіоналів і мережа підтримки дітей. Необхідно навчати фахівців, залучати в процес вчителів, соціальних працівників, громадськість і, звичайно ж, батьків"