ua en ru

У Шрі-Ланці оголошено надзвичайний стан через сутички буддистів і мусульман

У Шрі-Ланці оголошено надзвичайний стан через сутички буддистів і мусульман Фото: прапор Шрі-Ланки (flickr.com/Nazly Ahmed)

Понад 70% населення сповідують буддизм

У Шрі-Ланці від сьогодні, 6 березня, оголошено надзвичайний стан на 10 днів через сутички між буддистами і мусульманами. Про це повідомляє Reuters із посиланням на представника уряду.

Протягом минулого року між цими двома громадами зростала напруженість. Групи буддистів звинувачували мусульман, які є релігійною меншиною у країні, у примусовому наверненні людей в іслам і пошкодженні буддійських археологічних пам'яток.

Деякі буддистські націоналісти також протестували проти присутності в Шрі-Ланці мусульманських біженців рохінья з переважно буддійської М'янми, де також відбуваються релігійні сутички.

"На спеціальному засіданні уряду було ухвалено рішення оголосити надзвичайний стан на 10 днів, щоб запобігти поширенню заворушень", - заявив держсекретар Даасарі Джаясекара.

Найпопулярніша релігія в Шрі-Ланці - це буддизм, його сповідують понад 70% населення. Мусульман набагато менше - близько 10% населення. Приблизно 13% жителів острова є індуїстами, 7% - християнами.

Нагадаємо, 13 лютого у М'янмі дві етнічні групи підписали мирну угоду. Через конфлікти в країні приблизно 680 тисяч людей втекли до Бангладеш.