ua en ru

Шотландія вважає дострокові вибори у парламент Британії "необачним кроком"

Шотландія вважає дострокові вибори у парламент Британії "необачним кроком" Фото: Нікола Стерджон

Вибори дадуть Шотландії додаткову можливість домогтися референдуму про незалежність

Рішення британського прем'єр-міністра Терези Мей про призначення дострокових виборів 8 червня є великим політичним прорахунком Мей і дає Шотландії шанс зміцнити свій демократичний мандат на проведення референдуму про незалежність. Про це заявила перший міністр Шотландії Нікола Стерджен, передає агентство Reuters.

"З точки зору Шотландії, цей крок є величезним політичним прорахунком з боку прем'єр-міністра. Це ще раз дасть людям можливість відмовитися від вузької, що розділяє інтереси порядку денного (консервативного уряду), а також зміцнити демократичний мандат, який вже існує, щоб дати народу Шотландії можливість вибору у майбутньому", - сказала вона.

Шотландці проголосували за 10-бальною шкалою в 2014 році, щоб залишитися частиною Сполученого Королівства, однак Шотландська національна партія (SNP), яку очолює Стерджон, домагається проведення ще одного референдуму.

Свою наполегливість партія аргументує тим, що голосування про вихід Великобританії з Євросоюзу докорінно змінює обставини.

Шотландія проголосувала за перебування в ЄС на референдумі в червні минулого року, але Великобританія в цілому проголосувала за Brexit.

Нагадаємо, Шотландія просить у Великобританії дозволу на проведення ще одного референдуму.