ua en ru

В АПУ розповіли, як довго може тривати судова реформа в Україні

В АПУ розповіли, як довго може тривати судова реформа в Україні Фото: Дмитро Шимків

Перші зміни в рамках судової реформи стосуватимуться вищих судів

Тепер атестація суддів є обов'язковою і всі судді повинні пройти переатестацію. Це тривалий процес, але він повинен бути, адже є ситуації, коли українські судді погано володіють ситуацією. Про це в інтерв'ю "5 каналу" заявив заступник глави АПУ Дмитро Шимків.


"Над реформою правосуддя багато працювали, щоб вона змогла досягти того рівня, на якому знаходиться. Це важливо. Це конституційні зміни, це імплементаційний закон, багато нового вводиться: поняття суддівського досьє, питання призначення суддів. І взагалі, вводиться змістовний підхід до того, як судді можуть призначатися. По-перше, це деполітизація, по-друге, рівновіддаленість від усіх гілок влади і далі - доброчесность суддів. Тому, що ми всі знаємо, як важливо для нас, а також для іноземних інвесторів захищати свої права", - заявив Шимків.

За його словами, перші зміни стосуватимуться вищих судів, а "далі є імплементаційні закони".

Відповідаючи на питання про те, скільки часу може зайняти судова реформа в Україні, Шимків зазначив, що в Польщі вона відбувалася 15 років, у Словаччині - понад 6 років, у Сінгапурі - ще більше.

"Більшість змін в антикорупційному плані зайняли багато часу. Навіть у Грузії перші результати були на третій рік. Великий обсяг роботи і чинники, які тиснуть на Україну, - в таких умовах була не одна держава", - заявив Шимків.

Нагадаємо, раніше Шимків розповів, що функціонал проектного офісу Національної ради реформ за три місяці розділиться на дві частини, потім планується створення двох нових офісів.