ua en ru

Схема державно-приватного партнерства може спрацювати в українській економіці, - експерти

Схема державно-приватного партнерства може спрацювати в українській економіці. Таку думку висловив виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко, коментуючи ініційований українським урядом проект державно-приватного партнерства, відповідно до якого приватні інвестори для будівництва інфраструктурних проектів Евробаскета-2015 зможуть взяти інвестиційні кредити, відсотки за якими буде виплачувати держава.

"В цьому році необхідно заощаджувати, і уряд чітко заявляє про необхідність економії коштів і зниження дефіциту держбюджету, тому знайти навіть додаткові кілька мільярдів гривень буде досить важко. Але не неможливо, - заявив Устенко. - Це добре, що уряд хоче залучити інвестиції до інфраструктурних проектів. Це і робочі місця, це додатковий стимул для економіки. Коли уряд працює в рамках зазначених обмежень, коли знайти будь-які кошти для фінансування неймовірно складно, державно-приватне партнерство здається непоганим виходом з ситуації".

Фінансовий аналітик Ерік Найман відзначив, що схема кредитування інвестиційних проектів за умови погашення державою відсотків по кредиту, взятого інвесторами - загальноприйнята світова практика.

"Якщо ми говоримо про те, що потрібно побудувати інфраструктуру - взлетно-посадкові смуги, спортивну інфраструктуру, але при цьому грошей у бюджеті немає, то така схема: банк залучає депозити, за рахунок цих депозитів дає кредит приватним інвесторам на будівництво інфраструктури, а держава відшкодовує банку відсотки - цілком працездатна. По ідеї, в цій схемі може взяти участь і Національний банк - підтримати ліквідністю в якийсь момент", - вважає експерт.

"Такі заходи як Євробаскет треба проводити в нашій країні, оскільки вони генерують інтерес до нашої держави і мобілізують людей усередині країни", - заявила виконавчий директор Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА) Ганна дерев ' Янко. В той же час, чи виграє держава Україна від проведення турніру в фінансово-економічному плані - буде залежати від того, наскільки ми зможемо створити умови, щоб сюди приходили інвестиції, відзначила експерт.

"Це не точкова робота. Вона повинна бути системна і тривала", - підкреслила Дерев'янко.

У свою чергу, презентуючи концепцію розвитку національної спортивної інфраструктури для проведення чемпіонату Євробаскет-2015, віце-прем'єр-міністр України Олександр Вілкул зазначив, що акцент при підготовці чемпіонату буде ставитися саме на державно-приватне партнерство.

"Загальна сума приватних інвестицій складе більше 4 млрд грн. Інвестори беруть на себе повністю фінансування створення мультифункціональних арен і будівництво термінальних комплексів в аеропортах Дніпропетровська і Одеси. Схема така: 25% вартості проекту приватні інвестори оплачують власними коштами, а решта 75% беруть кредит у банку", - відзначив Вілкул.