ua en ru

Shell планує інвестувати у видобуток сланцевого газу в Китаї 1 млрд дол. щорічно

Британо-голландська нафтогазова компанія Royal Dutch Shell планує інвестувати в пошук родовищ сланцевого газу в Китаї не менше 1 млрд дол. Про це повідомив глава китайського підрозділу компанії Лім Хо Куанг, передає "Росія-24".

"Якщо ми переглянемо ці плани, то тільки в бік підвищення", - заявив Лім.

У березні 2012 р. China National Petroleum і Royal Dutch Shell підписали перший в історії країни контракт з розробки родовищ сланцевого газу в КНР.

Shell вклала майже 400 млн дол. в сланцеві проекти в регіоні. Спільно з китайцями компанія буде освоювати блок Фушунь-Юнчуань площею 3,5 тис. кв. км. Вже в цьому році партнери пробурять тут як мінімум 25 свердловин.

Shell збирається використовувати технологію гідравлічного розриву пластів, що зараз прийнята на озброєння в Америці. З одного боку, це дозволяє істотно прискорити видобуток сланцевого газу, з іншого - у тих самих Сполучених Штатах така технологія викликає різкі протести з боку екологів.

"Це альянс сильних компаній, що допоможе контролювати витрати", - відзначив Лім.

Спільно з китайською компанією Shell планує побудувати нафтопереробний і нафтохімічний комплекс на сході Китаю вартістю 12,6 млрд дол.