ua en ru

Shell оголосила про продаж сланцевих активів у трьох штатах США

Компанія Royal Dutch Shell оголосила про продаж своїх активів зі сланцевих родовищ у Техасі, Канзасі та Колорадо. Активна розробка сланців призвела до істотного падіння цін на природний газ у США і, як наслідок, призвела до зниження рентабельності сланцевих родовищ.

Компанія Royal Dutch Shell оголосила про продаж своїх активів зі сланцевих родовищ у Техасі, Канзасі та Колорадо. Про це повідомляє телеканал "Росія 24".

За даними видання Wall Street Journal, Shell збирається продати свої ділянки площею 106 тис. акрів у районі родовища Eagle Ford. Це одне з найбільших діючих сланцевих родовищ у США.

У компанії заявили, що 192 свердловини, пробурені на даній території, "не можуть вийти на заплановані обсяги видобутку". Shell також хоче знайти покупців на ділянку площею в 600 тис. акрів у районі геологічної формації Mississippi Lime у штаті Канзас. Крім того, концерн має намір вийти зі сланцевого проекту в Колорадо, "який поки знаходиться на ранньому етапі".

Продаж цих ділянок відображає загальну динаміку сланцевих активів Shell у США. У II кварталі в Royal Dutch Shell заявили про списання 2,1 млрд дол. з американських сланцевих проектів, пояснивши це тим, що компанія почала стратегічну переоцінку інвестицій у сланцеві родовища у США.

Варто відзначити, що глава Exxon Mobil Рекс Тіллерсон у 2012 р. вже заявляв, що великі компанії відчувають труднощі щодо даних проектів.

Активна розробка сланців призвела до істотного падіння цін на природний газ у США і, як наслідок, призвела до зниження рентабельності сланцевих родовищ. На більшій частині сланцевих родовищ добувається газ і газоконденсати. Одним із небагатьох великих родовищ сланцевої нафти у США є родовище Bakken у штаті Північна Дакота.

Останнім часом у багатьох інвесторів виникає дедалі більше питань із приводу подальших перспектив "сланцевої революції" у США. Цю тему було активно висвітлено у ЗМІ, зокрема, стверджувалося, що розробка сланців допоможе США домогтися енергетичної незалежності.

При цьому в тіні залишилося питання рентабельності даних родовищ. На відміну від видобутку нафти і газу на традиційних родовищах, сланцеві формації вимагають постійного збільшення свердловин для підтримання обсягів видобутку. Низка експертів уже зазначила, що сланцеві формації відрізняє більш висока швидкість виснаження, ніж традиційні нафтогазоносні родовища.

Крім того, як уже було зазначено, більшість активно розроблюваних сланцевих родовищ у США є газовими, а не нафтовими.

Зазначимо, що питання сланцю на даний час актуальне також і для України. Напередодні прем'єр-міністр Микола Азаров запевнив глядачів популярного телешоу в тому, що вартість сланцевого газу українського видобутку складе з усіма витратами 120-130 дол. за тис. куб. м. Сам же видобуток сланцевого газу в Україні розпочнеться у 2015 р.

12 вересня ц.р. українська компанія ТОВ "Надра Юзівська" і Royal Dutch Shell підписали операційну угоду, яка фактично дозволяє почати роботу на Юзівському родовищі газу, тобто видобуток сланцевого газу.

Справжня собівартість українського сланцевого газу, як повідомлялося з посиланням на анонімне джерело в Міненерговугілля в середині вересня, стане відома через два роки.