ua en ru

Шанси на призначення Копиленка в ЦВК мінімальні, - джерело

Опозиційні фракції, ймовірно, проголосують за звільнення Володимира Шаповала з посади члена Центральної виборчої комісії, однак, не голосуватимуть за призначення в Центрвиборчком Олександра Копиленка. Про це РБК-Україна повідомило джерело в парламентській фракції "Батьківщини".

"Відверто кажучи, звільнення Шаповала опозиції сьогодні вкрай вигідно. Адже він ще під час виборів Президента в 2010 р. почав взаємовигідне співробітництво з регіоналами, хоча був призначений у ЦВК за квотою "Нашої України". Час від часу він підтримував меншість в комісії при голосуваннях з непринципових питань. Але давно вже зрозуміло, що його серце належить господарю Банкової, незалежно від його прізвища - Ющенко, Янукович чи хто інший", - заявив представник опозиційної фракції.

За його словами, після звільнення в 2010 р. Анатолія Писаренка і призначення замість нього керівника секретаріату Блоку Литвина Олександра Осадчука, у опозиції зникла можливість блокування кворуму засідань ЦВК. «З необхідних шести членів комісії у нас залишилося тільки п'ять. Шаповал тоді остаточно перейшов на бік більшості і всі ці роки комфортно співіснував з владою, критикуючи окремі її рішення в рамках дозволеного", - зазначив депутат.

За його словами, у разі звільнення Шаповала, до ЦВК залишиться тільки дев'ять провладних членів з 10, необхідних для кворуму. Проведення засідань комісії без участі представників опозиції стане неможливим. Разом з тим, в комісії виникне вакансія, що дозволить опозиції наполягати на призначенні в ЦВК нового члена від "Удару" або "Свободи", які зараз там не представлені.
Така ситуація робить шанси Олександра Копиленка на призначення мінімальними, пояснив депутат. «Очевидно, що при цьому голосувати за внесену Президентом кандидатуру Олександра Копиленка опозиції немає ніякого сенсу. Креатур влади в ЦВК і без нього вистачає. Тим більше, що і практичний досвід проведення виборів, і необхідні управлінські навички у нього відсутні. Його попередник також був відомим вченим, але керувати комісією так і не навчився", - додав політик.

Нагадаємо, голосування щодо звільнення Шаповала з посади члена ЦВК і призначення на цю посаду Копиленко у Верховній Раді заплановано на сьогодні, 6 червня.