ua en ru

Шахтарі не вірять обіцянкам міністра енергетики погасити борги по зарплаті, - профспілки

Голова Незалежної профспілки гірників України (НПГУ) Михайло Волинець наполягає на тому, що міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин не володіє інформацією про реальну ситуацію у вугільній галузі і вводить в оману громадськість, переконуючи, що заборгованість по зарплаті перед шахтарями до свят зникне. Про це Волинець заявив в ефірі ТРК "Україна".

"Міністр, як завжди, не точний. Ще за 2014 р. шахтарям державних шахт винні 81 млн грн, за січень-лютий місяць - 365 млн грн, а вже необхідно платити зарплату за березень. Загальна заборгованість наразі становить близько 900 млн грн", - так Волинець прокоментував виділення парламентом 400 млн грн на погашення боргів по зарплаті шахтарям.

Волинець нагадав, що 2 квітня, під час зустрічі з профспілковими лідерами гірників Демчишин запевняв, що до Великодня шахтарі отримають всі борги по зарплаті, а в травні в галузі будуть платити вже поточну зарплату.

"Але вже зараз зрозуміло, що ці плани не здійснюються. Гірники багатьох об'єднань отримали лише частину заборгованості за січень. Виділених Верховною Радою коштів вистачить на погашення заборгованості шахтарям за один місяць. За які кошти буде виплачена березнева і квітнева зарплата - незрозуміло", - зазначив він.

Волинець пояснює, що як раз з метою розповісти керівництву країни - Президенту, прем'єр-міністру - про реальну ситуацію в галузі, обговорити майбутнє паливно-енергетичного комплексу, зокрема сфери видобутку і тісно пов'язаної з нею теплової генерації, шахтарі скликають в Києві 21-22 квітня ІІІ об'єднаний з'їзд.

"Розумієте, коли людина так говорить, складається враження, що заборгованості немає і, коли шахтарі це чують, то дуже сильно обурюються. Вони вважають, що профільний міністр повинен знати реальну картину, і повинен бачити, які необхідно вжити заходів для того, щоб стабілізувати ситуацію, а цього немає", -додав лідер НПГУ.

Тому у шахтарів, запевняє Волинець, накопичилися дуже великі претензії до міністра, і вони мають намір висловити їх під час з'їзду, вимагаючи від керівництва країни звільнення Демчишина з займаної посади. "Чому Президент не прибирає цієї людини, який не справляється зі своїми обов'язками, руйнує енергетику і економіку країни, чому прем'єр-міністр не реагує, я не розумію", - дивується профспілковий лідер.

Нагадаємо, що проти прийняття закону, про перерозподіл коштів з програми реструктуризації вугільної галузі на погашення боргів по зарплаті виступив перший заступник міністра фінансів Ігор Уманський. За його словами, Мінфін категорично заперечує проти виплати боргів шляхом відновлення програми часткового покриття витрат на собівартість видобутку вугілля, зупиненої з 1 січня цього року.

"Відновлюючи програму, ми будемо спонукати до штучного завищення собівартості і заниження ціни", - підкреслив заступник міністра.

Уманський зазначив, що шахтарі просили ціну вугілля 1600 грн за тонну, або близько 65 доларів, і запропонував регулятора встановити однакову ціну на вугілля власного видобутку та імпортний.

Крім того, ряд депутатів зазначили, що виділеної суми недостатньо для погашення боргів.