ua en ru

Шахтарі 2 березня вимагатимуть біля Ради відставки Демчишина, - профсоюз

Верховну Раду в понеділок, 2 березня, збираються пікетувати тисячі шахтарів та енергетиків. Про це повідомив заступник голови Профспілки працівників вугільної промисловості України (ППВП) Валерій Мамченко.

За його словами, серед основних вимог мітингувальників - повернення боргів по зарплаті, припинення розвалу галузі, внесення змін до бюджету і відставка міністра енергетики та вугільної промисловості Володимира Демчишина.

Попередня акція гірників 28-29 січня успіхом не увінчалася. За її результатами протягом місяця працювала спеціально створена міжвідомча комісія, але лідери профспілок Михайло Волинець, Микола Волинко і Віктор Турманов відмовилися підписати запропонований меморандум, так як в документі не містилося конкретних кроків, спрямованих на вирішення проблем гірників.

"Під Кабміном ми вже збиралися, зрозуміли, що це нічого не дало. Тепер подивимося, що скаже парламент. Буде добре, якщо вони нас підтримають. Ми готові працювати з профільними комітетом, комісіями при ВР. Якщо ж парламент не допоможе, підемо до президента. У будь-якому випадку, профспілка не буде мовчати і чекати, коли закриють і ліквідують всі шахти, а сотні тисяч людей викинуть на вулицю", - заявив Мамченко.

За його словами, профспілка вже звернувся до Президента і прем'єр-міністра з вимогою розглянути питання про відповідність Демчишина займаної посади.

"Він, може бути, прекрасний банкір. Але, якщо людина не розуміє, що йому кажуть, якщо він не володіє профільними питаннями і у нього немає спеціальної освіти, то він не може займати посаду міністра. Нічого не розуміти в галузі може прес-секретар, але ніяк не міністр", - упевнений Мамченко.

В профспілці зазначили, що санкціонований міністерством розвал вугільної галузі призведе до колапсу всієї української економіки.

Міненерго вважає за краще імпортувати за валюту електроенергію з Росії, а тим часом українські ТЕС не завантажені, видобуте вугілля у шахтарів не викуповується, гірники та енергетики сидять без зарплати.

"Сьогодні зупиняються підприємства, тому що їм невигідно працювати, причому мова йде не тільки про вугільної промисловості, - резюмував Мамченко. - Весь світ дотує вугільну промисловість. Це розглядається як елемент енергетичної безпеки, можливість зберегти робочі місця, підтримати свого товаровиробника. А у нас політика така, що ми свого виробника вбиваємо. Тому, фактично, акція шахтарів буде проводитися не тільки заради шахтарів, а заради всієї промисловості".

Як повідомляється, акція гірників біля стін парламенту розпочнеться о 10:00. Профспілки закликають підтримати гірників всіх, кому небайдуже майбутнє країни.