ua en ru

Ш.Бушар: Жертв серед цивільного населення було б набагато більше, якби в Лівії не були присутні сили НАТО

Якби НАТО не здійснювала військову операцію в Лівії, то жертв серед цивільного населення в цій країні було б ще більше. Таку думку 26 квітня в Неаполі висловив командувач операцією багатонаціональних сил в Лівії канадський генерал-лейтенант Шарль Бушар повідомляє Deutsche Welle.

"Не проходить жодного дня, щоб я не бачив, як війська Муаммара Каддафі застосовують силу по відношенню до чоловіків, жінок і дітей. Однак число жертв серед цивільного населення було б набагато більшим, якщо б у Лівії не були присутні сили НАТО", - заявив Ш.Бушар.

Він також звинуватив М.Каддафі і його сили в тому, що вони використовують мирне населення як живий щит, назвавши подібні дії "аморальними, неетичними і незаконними". Він попередив, що міжнародна військова операція в Лівії буде тривати до тих пір, поки Тріполі не припинить насильство по відношенню до населення і не висловить готовність до діалогу.

Тим часом у лівійський порт Бенгазі, що вважається оплотом лівійської опозиції, буде спрямований посланник Північноатлантичного альянсу, повідомляє DAPD з посиланням на брюссельські дипломатичні кола. Завданням посланника буде налагодження контактів з опозиційною Національною радою. З цією ідеєю виступив генеральний секретар організації Андерс Фог Расмуссен, а 26 квітня її схвалили представники країн НАТО на зустрічі в Брюсселі.

Готовність направити посланника висловили Франція, Італія і Туреччина. До цих пір міжнародні сили офіційно не встановлювали контактів з лівійською опозицією.

Нагадаємо, Рада Безпеки ООН 17 березня 2011 р. прийняла резолюцію, яка забороняє авіації М.Каддафі здійснювати польоти над лівійською територією, заявивши, що його сили бомблять мирних громадян. Після цього по військовим і промисловим об'єктам, які знаходяться під контролем М.Каддафі, почала наносити авіаудари міжнародна коаліція. Через деякий час командування коаліцією взяла на себе НАТО.