ua en ru

СМДА поклала відповідальність за порушення земельного законодавства в місті на ГУ Держкомзему в Севастополі

Заступник голови Севастопольської міської державної адміністрації (СМДА) Микола Карпєєв поклав відповідальність за порушення земельного законодавства в місті на головне управління (ГУ) Держкомзему в Севастополі. Про це він заявив, підводячи попередні підсумки роботи групи із перевірок розпоряджень СМДА в земельній сфері, передає прес-служба СМДА.
"Керівництво ГУ Держкомзему в Севастополі несе безпосередню відповідальність за порушення земельного законодавства в Севастополі ... Головне управління Держкомзему не лише не вжило заходів із недопущення порушення земельного законодавства в результаті підготовки до видання свідомо незаконних розпоряджень, але й здійснювало візування таких розпоряджень, а надалі - забезпечувало оформлення і реєстрацію документів, що встановлювали право на незаконно відведені земельні ділянки", - заявив Н.Карпєєв.
За його словами, за період з 1 січня 2009 р. до 7 квітня 2010 р. Севастопольською міськдержадміністрацією видано більше 1300 розпоряджень у сфері земельних стосунків відносно громадян і юридичних осіб - житлово-будівельних, гаражно-будівельних і дачно-будівельних кооперативів.
Всього із листопада 2009 до початку квітня 2010 року розпорядженнями СМДА у власність громадян і юросіб було передано більше 2500 га земель.
В абсолютній більшості випадків дані розпорядження були видані порушуючи земельне і містобудівне законодавство України: земельні ділянки не відповідали генеральному плану, передавалися землі лісогосподарського призначення, природно-заповідного фонду та ін., сказано в повідомленні СМДА.
"Незаконність видання розпоряджень підтверджується тим, що в 2010 році прокуратурою міста Севастополя вже опротестовано 275 незаконних розпоряджень про передачу у власність і в користування громадян і юридичних осіб 650 га землі, виданих із порушенням норм чинного законодавства. Крім того, на розгляді в суді знаходяться більше 100 позовів прокуратури міста про визнання незаконними актів про право власності на землю. Це значна робота, результатом, яким стане повернення громаді місті незаконно вилучених земель", - заявив Н.Карпєєв.
Він також відзначив, що за фактами незаконного надання земель лісового фонду і рекреаційного призначення, що заподіяло збиток на суму понад 26 млн грн, відносно посадових осіб головного управління Держкомзему і Севастопольської міської філії ГП "Центр державного земельного кадастру" органами прокуратури порушено три кримінальних справи. Також три кримінальних справи порушено управлінням СБУ в м. Севастополі.
Крім того, Н.Карпєєв звинуватив начальника теруправління Держкомзему Валентина Толстоухова в тому, що він продовжив реєструвати незаконні розпорядження СМДА, незважаючи на видане міськдержадміністрацією розпорядження від 21.04.2010 р., яким наказувалося головному управлінню Держкомзему припинити виконання всіх незаконних розпоряджень. Він відзначив, що за даними земельного кадастру, в період з 22 квітня до 23 липня 2010 року порушуючи розпорядження СМДА було оформлено й зареєстровано 1390 державних актів на право власності на землю на загальну площу 145,068 га.
"7 жовтня 2010 року на колегії СМДА було прийнято рішення визнати роботу головного управління Держкомзему м. Севастополі незадовільною", - сказав Н.Карпєєв.
Крім того, голова СМДА Валерій Саратов звернувся до голови Держкомітету України із земельних ресурсів Ігорю Лисенку із пропозицією про створення комісії для проведення перевірки діяльності ГУ Держкомзему в Севастополі, а також проведенні службового розслідування про неналежне виконання керівником головного управління Держкомзему в м. Севастополі службових обов'язків і перевищенням своїх посадових повноважень.