ua en ru

З'їзд "Нашої України" зірвано через розбіжності в партії, - джерело

З'їзд партії "Наша Україна" (НУ), намічений на 19 березня, скасований через розбіжності, що виникли при спробі збільшити повноваження голови політради, екс-глави СБУ Валентина Наливайченка. Його опоненти з числа старих партійців бояться усунення від керівних посад в організації і, за словами джерел в НУ, налаштовують лідера "Нашої України" Віктора Ющенка проти пана Наливайченка. Про це пише в сьогоднішньому випуску "Комерсант-Україна".

Про те, що з'їзд партії "Наша Україна", запланований на 19 березня, знаходиться під загрозою зриву, стало відомо кілька днів тому. Спочатку причиною його перенесення називали хвороба лідера партії Віктора Ющенка, однак пізніше його дружина Катерина Ющенко спростувала цю інформацію. Другою причиною перенесення називали конфлікт між В.Ющенком і головою політради партії В.Наливайченко.

"У вівторок було зібрання, на якому Ющенко в дуже різкій формі спілкувався з Наливайченком та Бондарчуком (Сергій Бондарчук, голова виконкому НУ). Він звинуватив їх у тому, що вони хочуть забрати його повноваження, і після цього з'їзд скасували. Делегатам було дано відбій ", - розповів виданню джерело в" Нашій України ". Втім, В.Наливайченко категорично не згоден з цією версією: "Ніякого конфлікту, тим більше особистого, немає і не може бути в принципі".

"Є деякі моменти, через які проведення з'їзду поки, напевно, недоцільно. До нього потрібні чіткі, підготовлені рішення. У нас йде переговорний процес з деякими політичними силами з приводу приєднання до партії. А що стосується нібито існування персональних конфліктів, то цього немає", - сказала ізанію прес-секретар В.Ющенка, член президії НУ Ірина Ванникова.

За інформацією видання, причиною перенесення з'їзду розбіжності між кількома партійними групами, які розійшлися в поглядах на майбутнє партії і, зокрема, на внесення змін до її статуту. "Зараз в партії йде боротьба людей старого покоління, які чинять опір реформам, з новим, яке прийшло до керівництва 'Нашої України' порівняно недавно. Ця боротьба дійсно створює певні труднощі. Однак я хочу спростувати існування конфлікту між Ющенком, Наливайченком та Бондарчуком", - прокоментував виданню ситуацію, що склалася голова виконкому партії НУ С.Бондарчук.

Ряд співрозмовників "Комерсант - Україна" говорять про існування не двох, а трьох груп, виділяючи "радикалів", що вимагають негайного проведення реформи і зменшення повноваження В.Ющенко. В.Наливайченко відкидає поділ партії на фракції: "Дискусія в партії є, але моя особиста відповідальність полягає в тому, щоб не було жодної нової групи. Ні чвар, ні конфліктів немає, тому що питання, в принципі, полягає в іншому: як далі партія буде працювати і які статутні зміни вносити".

Остаточне рішення щодо дати з'їзду буде прийнято сьогодні на засіданні політради. "Думаю, що чисто технічно ми не зможемо провести з'їзд у суботу", - сказав вчора виданню Валентин Наливайченко.